Sisäministeriön selvitys: Poliisin tiedustelu tarvitsee täsmällisempiä keinoja jengirikollisuuden torjuntaan

MTV:n rikostoimittajat: Mitä ongelmia katujengit aiheuttavat? 9:28
MTV:n rikostoimittajat: Mitä ongelmia katujengit aiheuttavat?

Poliisin tehtäväksi pitäisi selvityksen mukaan lisätä Suomen sisäisen turvallisuuden suojaaminen.

Poliisin rikostiedustelua koskevaa lainsäädäntöä pitäisi uudistaa, toteaa perjantaina julkaistu, sisäministeriön teettämä selvitys. Selvityksen mukaan poliisi tarvitsee rikostiedusteluun nykyistä täsmällisempiä keinoja vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden sekä jengirikollisuuden torjuntaan.

Rikostiedustelulla tarkoitetaan johdettua ja suunnitelmallista rikollisuuteen liittyvää tiedonhankintaa. Kyse on tietyn rikoksen tutkintaa laajemmasta toiminnasta, joka tähtää tilannekuvan hahmottamiseen.

Suomessa ei ole erillistä rikostiedustelulakia, eikä rikostiedustelua ole määritelty lainsäädännössä. Selvityksen mukaan erillistä lakia ei tarvita, mutta määritelmä pitäisi kirjata poliisilakiin. Rikostiedustelun koordinointivastuu olisi keskusrikospoliisilla, ja henkilötietojen käsittelystä vastaisi Poliisihallitus rekisterinpitäjänä.

Selvityksessä esitetään, että poliisin tehtäväksi lisätään kansallisen turvallisuuden lisäksi sisäisen turvallisuuden suojaaminen.

Kansallisella turvallisuudella tarkoitetaan sisäministeriön määritelmän mukaan koko suomalaisen yhteiskunnan yhteisestä turvallisuutta ja Suomen suvereniteettia. Sisäinen turvallisuus taas tarkoittaa ihmisten mahdollisuutta nauttia yhteiskunnan tarjoamista oikeuksista ja vapauksista ilman rikollisuudesta ja vastaavista ilmiöistä johtuvaa pelkoa tai turvattomuutta.

Toimivaltuudet kattamaan rikoksen valmistelun estäminen

Poliisin toimivaltuuksia ehdotetaan täsmennettäväksi niin, että ne kattavat myös rikoksen valmistelun estämisen.

Selvitys laajentaisi poliisin salaisten tiedonhankintakeinojen edellytyksiä koskemaan sisäistä turvallisuutta vakavasti uhkaavilta rikoksilta suojautumista.

– Laissa voitaisiin siviilitiedustelusääntelyn tavoin määritellä ne rikosuhat, jotka vaarantavat vakavasti sisäistä turvallisuutta. Sellaisia uhkia ovat ainakin ammattimainen ja järjestäytynyt rikollisuus, rajat ylittävä rikollisuus, jengirikollisuus ja tietoverkkoja hyväksi käyttävä laajamittainen rikollisuus.

Rikostiedustelu pitäisi selvityksen mukaan säätää rikosten ennalta estämiseen rinnastuvaksi henkilötietojen käsittelyperusteeksi.

– Erityisesti päivittäisessä poliisityössä kertyvän sisäistä turvallisuutta koskevan, myös rikollisuuden tilannekuvaan vaikuttavan, tiedon tallentamisesta, säilyttämisestä ja analysoinnista olisi syytä säätää nykyistä yksityiskohtaisemmin.

Selvityksen mukaan huomiota pitäisi kiinnittää erityisesti siihen, millä keinoin ja rajoituksin poliisi saa hankkia ja analysoida avoimista lähteistä saatavaa tietoa ja missä määrin tietoa voitaisiin analysoida automaattisesti.

Selvityksen on tehnyt rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen.

Lue myös:

    Uusimmat