Suomen poliisi saa Lontoosta tärkeää virka-apua katujengien kanssa: "Tarina tulee tietää"

Poliisille kaksi erikoisryhmää kitkemään katujengirikollisuutta 6:01
Mitä katujengeihin erikoistuneet ryhmät poliisissa tekevät? Katso rikosylitarkastaja Markku Heinikarin haastattelu videolta.

Katujengi-ilmiö nousi vahvasti Suomen poliisin tietoon loppukesällä ja syksyllä 2021, kun erityisesti Helsingissä tehtiin ensimmäisiä havaintoja jengeistä.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudun poliisilaitokset tekevät tiivistä yhteistyötä katujengi-ilmiön kanssa. Nyt tilannekuvan muodostamiseksi on otettu myös muita suurten kaupunkien poliisilaitoksia. Lisäksi poliisi tekee kansainvälistä yhteistyötä erityisesti Iso-Britannian kanssa.

– Katujengit ovat vakiinnuttaneet asemansa pääkaupunkiseudulla. Voidaan puhua jo uudesta normaalista. Meillä on useita aktiivisia ryhmiä pelkästään Helsingissä. Keskeisiin jäseniin liittyviä rikosepäilyjä tulee jatkuvasti tutkintaan, Helsingin poliisin rikospoliisin päällikkö, rikosylitarkastaja Markku Heinikari kertoo.

Jengeiltä takavarikoitu aseita

Pääkaupunkiseudulla tehtiin tämän vuoden alussa havaintoja katujengien aseistautumisesta.

– Jengeiltä on takavarikoitu kaasuaseita ja starttipistooleja, joita tilataan ulkomailta. Ne vaativat Suomessa luvan, mutta niitä tilataan maista, joissa niille ei tarvita lupaa. Näitä aseita saattaa tulla Suomeen isojakin määriä kerrallaan ja niitä menee jakoon kaduille. Pienillä muutoksilla niistä saa toimivia käsiaseita, Heinikari kertoo.

– Tammikuussa oli sellainen yö, jolloin meidän kenttäpartiot takavarikoivat eri poliisitehtävien yhteydessä yhden yön aikana kolme käsiasetta katujengeihin liittyvien henkilöiden hallusta. Se ei ole tavanomaista, mutta osoittaa, että heillä oli joku tarve kantaa asetta juuri silloin.

Poliisin kenttäpartiot ovat alkuvuoden aikana takavarikoineet myös runsaasti käteistä rahaa ja suhteellisen suuria huumemääriä katujengien keskeisiltä henkilöiltä. Poliisin mukaan katujengeillä on aktiivista huumekauppaa.

Tiivistä yhteistyötä Lontoon poliisin kanssa

Poliisilla on havaintoja myös katujengien välisistä levottomuuksista.

– Tammikuulta on tutkinnassa muun muassa yksi ryöstö, jossa useampi henkilö hyökkäsi yhden henkilön kimppuun ja ryösti tältä omaisuutta. Nyt kun tapausta on tutkittu, niin epäilemme, että tässä on kahden katujengin välinen riita, joka on jatkunut jo pitempään.

Suomessa poliisi on tehnyt katujengi-ilmiön kitkemiseksi hyvää yhteistyötä erityisesti Lontoon poliisin kanssa.

– Olemme saaneet Metropolitanin poliisilta hyviä käytänteitä katujengirikollisuuden tutkintaan ja niiden kanssa työskentelyyn. Molempien maiden (Suomen ja Iso-Britannian) katujengi-ilmiössä on samat piirteet. Keskiössä ovat gangsta rap, reviirirajat sekä sosiaalisessa mediassa leveily ja uhoaminen. Jengeillä on myös nimet, Heinikari kertoo.

Lontoon alueella on noin 200 katujengiä. Heinikari huomauttaa, että Helsingin tilanne on selvästi alkuvaiheessa Lontoon tilanteeseen verrattuna.

– Lontoolaisia poliiseja oli vierailulla Suomessa juuri sinä yönä, kun poliisi takavarikoi katujengeiltä useita aseita. Se oli jopa heidän mittapullaan aika poikkeuksellinen tapaus.

Tarinankerrontaa tehdään somessa

Iso-Britanniassa ampuma-aserikoksista annettavat tuomiot ovat selvästi kovempia kuin Suomessa.

– On äärimmäisen tärkeää, että meillä on osaamista ja asiantuntemusta tähän jengi-ilmiöön. Ilmiö ja "tarina" tulee tietää ja tuntea, jotta ymmärretään motiivit rikoksille, jotka muuten saattaisivat vaikuttaa yksittäisiltä tai irrallisilta teoilta.

– Tarinankerrontaa tehdään sosiaalisen median ja gangsta rapin välityksellä, joten se edellyttää myös poliisilta someseurannan merkitystä. Lontoon poliisi kartuttaa jatkuvasti tilannekuvaa somen kautta, Heinikari sanoo.

Poliisin mukaan tilanteet katujengien kanssa muuttuvat nopeasti. Siksi katujengirikollisuuden tehokas torjunta edellyttää poliisilta ilmiön tuntemista, ajantasaista tilannekuvaa ja kykyä nopeisiin toimenpiteisiin.

– Tilanteet voivat muuttua täysin vain yhden yön aikana. Siksi poliisin täytyy olla ajan tasalla ja valmiina toimimaan nopeasti. Kun kaduilta saadaan pahimpia riidankylväjiä ja keskeisiä ongelman aiheuttajia pois, tilannetta saadaan rauhoitettua. Tärkeintä on katkaista koston kierteet ja selvittää vakavat rikokset.

Lue myös:

    Uusimmat