Mainos

Sisäministeri huolissaan Supon maineesta

Sisäministeri Anne Holmlund uskoo, että Stasi-kohu oli suunniteltu suojelupoliisin syyllistämiseksi. Holmlundin mukaan Supon tarpeellisuutta ei ole tarpeen kyseenalaistaa.

Sisäministeri Anne Holmlund (kok.) pelkää, että suojelupoliisin ympärillä vellonut kohu vaikuttaa kielteisesti Supon uuden päällikön valintaan.

- Supon ympärillä on käyty niin paljon negatiivista keskustelua, että haluaako kukaan enää Supon päälliköksi. Tämä voi vaikuttaa vähentävästi hyvien hakijoiden määrään, Holmlund pohtii STT:n haastattelussa.

Suojelupoliisiin etsitään parhaillaan uutta päällikköä eläkkeelle siirtyvän Seppo Nevalan tilalle. Hakuaika tehtävään päättyy perjantaina.

Julkisuudessa johtajan paikalle on soviteltu Holmlundin erityisavustajaa Ilkka Salmea, joka on virkavapaalla Supon esikuntapäällikön tehtävistä. Ministeri ei kuitenkaan halua lähteä spekuloimaan päällikön valinnalla.

- Pätevyyden puolesta Salmen meriitit ainakin riittävät, Holmlund myöntää. Hän toimii päällikön valinnassa esittelevänä ministerinä. Päällikön nimittää hallitus.

Supon päällikkönä on ennen ollut keskustalainen Seppo Tiitinen ja sitoutumaton Eero Kekomäki. Nevala on sosiaalidemokraatti.

Joissain keskusteluissa on esitetty, että uuden päällikön pitäisi olla sitoutumaton virkamies. Holmlundin mielestä poliittisen aktiivisuuden ei pitäisi olla negatiivinen asia päällikköä valittaessa.

- Jos on pätevä ja sopiva tehtävään, ei ole hyvä, jos todetaan, että olet vääränvärinen. Ei voida ajatella, että jotain henkilöä ei voida valita, jos hänellä on poliittinen näkökulma, Holmlund sanoo.

Supon tarpeellisuutta ei syytä kyseenalaistaa

Kiivaissa Supo-keskusteluissa on kyseenalaistettu myös koko suojelupoliisin tarpeellisuus. Viime viikolla kansanedustaja Heidi Hautala (vihr.) ehdotti, että Supo voitaisiin lakkauttaa. Hautala sanoi Vihreän Langan haastattelussa, että Supon tehtävät pitäisi jakaa keskusrikospoliisin ja puolustusvoimien kesken.

Holmlund tyrmää tällaiset ehdotukset heti kättelyssä.

- Mielestäni Supo hoitaa tehtävänsä oikein hyvin.

"Stasi-kohu oli suunniteltu"

Holmlundin mielestä juhannuksen jälkeen alkanut kohu Supon hallussa olevasta Stasi-aineistosta ja sen salailusta on henkilöitynyt liikaa häneen.

- En ajatellut, että ensimmäisiä tehtäviäni olisi pohtia suomettumisen ajan historiaa. Koin, että minusta tehtiin historiankirjoittaja, ministeri pohtii työhuoneessaan.

Holmlund oli ehtinyt olla ministerinä vain kaksi ja puoli kuukautta, mutta täysin yllätyksenä keskikesällä alkanut Stasi-kohu ei kuitenkaan hänelle tullut.

- Sain viitteitä jo keväällä, että kun Alpo Rusin oikeudenkäynti alkaa, minuakin kohtaan on odotettavissa pöllytystä.

Holmlund uskoo, että Stasi-asiat nostettiin tarkoituksella esille julkisuudessa juuri hieman ennen Rusin oikeudenkäynnin alkua. Rusi vaatii valtiolta puolen miljoonan euron korvauksia taloudellisista menetyksistä ja henkisistä kärsimyksistä, joita hänelle aiheutui, kun Supo epäili Rusin yyllistyneen aikoinaan törkeään vakoiluun entisen Itä-Saksan hyväksi.

Holmlund veikkaa, että kohun tarkoituksena on ollut valtion ja Supon syyllistäminen ennen oikeudenkäyntiä.

- Kun kesän Stasi-keskustelu oli kuumimmillaan, tuli eräältä toimittajalta tekstiviesti, että aiotko sopia Rusin kanssa, Holmlund sanoo.

No aikoiko Holmlund sopia? Hän kertoo keskustelleensa asiasta oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) kanssa. Tämän enempää tietoa asiasta ministeriltä ei heru.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja