Mainos

Sisäministeri: Espoolaispoikajuttu tutkittava

Kuukauden poikiaan piilotellut Outi Koski väittää poliisin käyttäneen kohtuuttomia keinoja. Poliisin mukaan tilanne kärjistyi, kun äiti ei noudattanut poliisin pyyntöjä ja käskyjä.

Sisäministeri Kari Rajamäki tutkituttaa Kajaanin poliisin toiminnan Yhdysvaltoihin luovutettavaksi määrättyjen poikien eilisessä huostaanottotilanteessa.

Rajamäki määräsi tänään, että virka-apua antaneen poliisin toiminta selvitetään tarkasti askel askeleelta. Poikien äiti, Outi Koski on arvostellut poliisia ja väittänyt, että poliisi käytti väkivaltaa hakiessaan pojat piilopaikasta Kainuun Ristijärveltä.

Yhdysvaltoihin palautettaviksi määrätyt espoolaispojat ovat viranomaisten huostassa. Runsaan kuukauden piilotelleet 10- ja 13-vuotiaat espoolaispojat löydettiin eilen ja heidät vietiin vasten tahtoaan Kainuun Ristijärveltä viranomaisten huostaan.

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan pojat on palautettava isälleen Yhdysvaltoihin. Poikien äidille ei suostuta kertomaan poikien tämänhetkistä olinpaikkaa.

Haagin sopimuksen mukaan lasten huoltajuuskiista tulee ratkaista Yhdysvalloissa. Lapset lähetetään matkaan mahdollisesti jo tänään.

Kadoksissa olleet espoolaispojat löytyivät eilen Ristijärveltä Kainuusta. Kainuulaisen Radio Kajauksen toimitusjohtaja Pekka Turpeinen ja toimituspäällikkö Aki Karjalainen olivat piilotelleet lapsia kuukauden ajan Turpeisen omistamalla maatilalla Pyhännän kylällä.

Muutaman tunnin kestäneiden siirtoneuvottelujen päätteeksi poliisi nosti lapset väkisin tilataksiin. Pojat karkasivat hieman aiemmin maatilan ikkunasta ja juoksivat pakoon metsään. Poliisi otti heidät kuitenkin kiinni ja palautti sisälle taloon, jossa neuvottelut jatkuivat.

Turpeisen maatila on toiminut piilopaikkana myös aiemminkin, sillä siellä myös Kerstin Campoy piilotteli aikanaan omia lapsiaan.

Määräys ei koske lapsen huoltoa

Korkeimman oikeuden elokuussa tekemä päätös poikien palauttamisesta Yhdysvaltoihin perustui lasten sieppauksia koskevaan Haagin sopimukseen. Sen tarkoituksena on palauttaa asuinvaltiostaan luvattomasti viety tai palauttamatta jätetty lapsi mahdollisimman nopeasti takaisin alkuperäiseen asuinmaahansa.

Palauttamismääräys ei koske lapsen huoltoa, vaan tarkoituksena on taata, että huoltoriita voidaan käydä lapsen alkuperäisessä asuinvaltiossa.

(MTV3-STT)

Sisäministeri vaatiin selvityksen Ristijärven huostaanotosta.

(Kymmenen uutiset 21.10.2004)

Viranomaiset eivät suostu kertomaan äidille poikien olinpaikkaa.

(Huomenta Suomen uutiset 21.10.2004)

(Kymmenen uutiset 20.10.2004)

Espoolaispoikien huoltajuuskiista kärjistyi kesällä 2003.

(Kymmenen uutiset 20.10.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.