Nuorten miesten suosima ulkonäkötrendi huolettaa lääkäriä – vaikuttaa siittiötuotantoonkin: "Aika murheellinen tilanne"

Miten hormonit muuttavat ihmistä? 9:08
Miten hormonit vaikuttavat meihin? Puhelinyhteyden päässä dosentti ja TYKS:in osastonylilääkäri Antti Perheentupa. Lisäksi haastattelussa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Emilia Huvinen.

Lapsettomuuslääkäri muistuttaa, että anabolisten steroidien käyttö voi kostautua.

Huomenta Suomessa keskusteltiin testosteronin ja estrogeenin monista vaikutuksta. Koko keskustelun hormoneista näet yltä!

Miesten testosteronin määrän on uutisoitu laskeneen länsimaissa. Huomenta Suomessa näkemyksensä asiaan kertoi dosentti Antti Perheentupa, joka työskentelee osastonylilääkärinä TYKS:in Naistenklinikalla. 

Perheentupa kertoo, että asiaa on Suomessakin tutkittu. Kun on katsottu syntymäkohortteja viimeisen sadan vuoden ajalta, näyttäisivät testosteronitasot olevan myöhemmin syntyneillä miehillä hieman matalampia.

Perheentuvan mukaan ero ei ole kauhean suuri. Hän arvelee sen selittyvän ainakin osittain lihomisella.

Kun porukka on lihavampaa, on sillä ikään kuin jarruvaikutus siihen, miten aivolisäke säätelee kivesten testosteronituotantoa ja silloin estrogeeni-testosteroniasia tuppaa menemään vähän uuteen asentoon, hän sanoo. 

En ole ihan vakuuttunut siitä, onko se terveillä ei-ylipainoisilla merkittävästi laskenut.

Miehillä ei ole vaihdevuosia samaan tapaan kuin naisilla, joilla kuukautiset jäävät pois ja estrogeenitasot romahtavat. 40 ikävuoden jälkeen miehillä testosteronitasot lähtevät laskemaan hyvin hitaasti ja heillä hedelmällisyys jatkuu vielä pitkään, vaikka siinä toki on suuria yksilöllisiä eroja. Silloin tällöin julkisuudessakin uutisoidaan ikääntyneinä isiksi tulleista henkilöistä.

Anabolisten steroidien käyttö huolestuttaa

Huomenta Suomessa keskusteltiin muun muassa testosteronin puutteesta, mutta nuorten miesten kohdalla Perheentupa pitää suurempana ongelmana anabolisten steroidien käyttöä ja liiallista testosteronin saantia.

Meilläkin on tällainen amerikkalainen trendi menossa, että käytetään ulkonäköä parantavaa testosteronihoitoa varsin liberaalisti.

Lapsettomuuslääkärinä työskentelevä Perheentupa on nähnyt ikävät seuraukset.

Siittiötuotanto menee ja sitä joudutaan paikkailemaan.

Lisäksi seurauksena voi olla paljon psyyken vaikutuksia. Myös rinnat voivat alkaa kasvaa ja iho saattaa mennä huonoksi. 

Aika murheellinen tilanne, että anabolien käyttö terveiden nuorten miesten kohdalla ei ole suinkaan harvinaista.

Katso myös video: Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? Ehkäisymyytit syynissä

Estävätkö imetys tai alapesu seksin jälkeen raskaaksi tulemisen? 15:03
Otimme syyniin ehkäisymyytit.

Lue myös:

    Uusimmat