Sirkustaide pääsi ensi kertaa budjettiin

Suomalainen sirkustaide on ottamassa suurta harppausta. Valtion ensi vuoden budjetissa on ensimmäistä kertaa oma tukimomenttinsa sirkustaiteen edistämiseen.

Uudesta avauksesta huolimatta Sirkuksen tiedotuskeskuksen toiminnanjohtaja Tomi Purovaara näkee tuen määrän ongelmallisena. -Sirkustaidetta edistetään ensi vuonna Opetusministeriön esityksen mukaan 100 000 eurolla. Tämän lisäksi Taiteen keskustoimikunta jakaa sirkukselle 55 000 euroa projektiapurahoina. Esimerkiksi tanssin julkista tukea moititaan alimitoitetuksi, mutta sirkuksen tuki on vain 3,5 % tanssin tuen määrästä. Ja samaan aikaan nykysirkuksen huippuryhmät ovat eräitä esittävän taiteen kiinnostavimmista vientituotteista - Circo Aereo ja Association WHS esiintyivät vuonna 2007 noin 20 maassa, Purovaara muistuttaa.

Sirkustaide elää nousukautta

Suomessa tilastoitiin viime vuonna yhteensä noin 650 ammattilaisten sirkusesitystä, joissa katsojia oli liki 280 000. Sirkuskoulutusta annetaan niin Lahdessa kuin Turussakin, Teatterikorkeakoulu suunnittelee yliopistotasoisen sirkustaiteilijakoulutuksen käynnistämistä, nuorisosirkusten harrastajaryhmiä on yli 20 paikkakunnalla.

-Sirkus tarvitsee vahvistusta ja rakenteita. Nyt luodaan pohjaa kokonaiselle taiteenalalle. Koulutus on satsausta tulevaisuuteen, eduskunnassa nyt käsittelyssä olevassa ensi vuoden budjetissa pitäisivät realisoitua tämän hetken tarpeet. Sirkuksen tiedotuskeskus on esittänyt sirkuksen tukisummaan merkittävää korotusta, Purovaara toteaa.

Ilmiönä sirkus ei ole Suomessakaan uusi - ensimmäiset sirkusseurueet saapuivat maahan jo 1800-luvun alussa. 1970-luvulla käynnistyi sirkuksen ohjattu harrastustoiminta, vuonna 1996 perustettiin ensimmäinen nykysirkusryhmä. Taiteen keskustoimikunnan sirkusjaosto aloitti vuonna 2000. Tämän jälkeen Suomessa on perustettu useita nykysirkusryhmiä sekä mm. Cirko - Uuden Sirkuksen Keskus. Parhaillaan suunnitellaan ensimmäisen sirkuksen aluekeskuksen perustamista Helsingin Suvilahteen.

Lue myös:

    Uusimmat