Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tutkimuksessa yllättävä havainto terveellisestä oliiviöljystä

Pelkkää oliiviöljyn käyttöä tärkeämpää saattaakin olla punaisen lihan ja prosessoitujen tuotteiden välttely sekä kasvisten ja vihannesten suosiminen.
Pelkkää oliiviöljyn käyttöä tärkeämpää saattaakin olla punaisen lihan ja prosessoitujen tuotteiden välttely sekä kasvisten ja vihannesten suosiminen.Shutterstock
Julkaistu 01.09.2024 10:38

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

"Matalaöljyinen" ruokavalio näytti tutkimuksessa tuovan enemmän etuja kuin oliiviöljyn tankkaaminen.

Välimeren ruokavalion etuja on hehkutettu myös tutkimuksissa. Floridan yliopiston selvityksessä havaittiin, että etuja saavuttaakseen ei kenties tarvitsekaan nauttia suuria määriä oliiviöljyä.

Lue myös: Syötkö jo näin? Tutkijoiden mukaan aivojen ikääntymistä voi hidastaa tietyn ruokavalion avulla

Journal of the American Heart Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 40 aikuista 11 kuukauden ajan. Henkilöt olivat iältään 18–79-vuotiaita, ja heillä oli olemassa oleva riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimuksen aikana osanottajat söivät terveellistä kasvispohjaista ruokaa, kuten pähkinöitä, palkokasveja ja täysjyvää, ja välttivät eläinkunnan tuotteita ja prosessoituja tuotteita.

Koehenkilöiden piti neljän viikon jaksoissa päivittäin nauttia myös ekstra-neitsytoliiviöljyä. Heidät jaettiin "matalaöjyiseen" ryhmään, joka söi öljyä alle teelusikallisen päivässä, ja "korkeaöljyiseen" ryhmään, jossa öljyä syötiin neljä ruokalusikallista. Neljän viikon jälkeen pidettiin viikon tauko, ja öljynsyöntitapoja vaihdettiin.

Öljy piti syödä kuumentamatta, ja monet käyttivät sitä esimerkiksi salaatissa. 

Kun ohjeena oli syödä paljon oliiviöljyä, suurin osa ravinnon rasvasta koostui siitä. "Matalaöljyisessä" mallissa ravinnon rasvat tulivat esimerkiksi avokadoista, siemenistä ja pähkinöistä. Kumpikaan ruokailutapa ei ollut vähärasvainen, ja päivän energioista ainakin 30 prosenttia tuli rasvoista.

Katso myös: Sopiiko oliiviöljy grillaamiseen? Juttu jatkuu videon alla.

2:14Sopiiko oliiviöljy grillaamiseen?Voiko oliiviöljyllä grillata?

Lue myös: "Edistää sydämen terveyttä", vai edistääkö? Tutkimus perkasi kalaöljyvalmisteiden terveysväitteitä

Vähän oliiviöljyä syöneiden kolesteroli laski eniten  

Kummankin ruokaryhmän huono kolesteroli laski. Eniten laskua neljän viikon jälkeen tapahtui kuitenkin vähän oliiviöljyä syöneiden ryhmässä.

Myös syöntijärjestyksellä näytti olleen merkitystä. Jos koehenkilö söi ensin paljon, sitten vähän oliiviöljyä, hänen LDL-kolesterolinsa väheni. Jos syöntijärjestys oli päinvastainen, kolesterolitaso nousi korkeammalle tasolle kuin mille se oli saatu "matalaöljyisten viikkojen" aikana.

– Tutkimus vihjaa, että vaikka terveellinen, kasvipohjainen ruokavalio ekstra-neitsytoliiviöljyn kanssa tai ilman sitä voi vähentää sydänsairauksien riskitekijöitä verrattuna tavalliseen kaikkiruokaisuuteen, pienempi määrä ekstra-neitsytoliiviöljyä voi vähentää riskiä enemmän, kun ruokavaliossa on mukana muita​​ rasvoja, tutkimusta tehnyt Andrea Krenek kuvasi.

Tutkimuksessa oli haasteensa: koehenkilöiden keski-ikä oli 64 ja suurin osa oli lihavia. Koehenkilöiden annoskokoja tai kalorimääriä ei myöskään kontrolloitu. 

Krenekin mukaan pelkkää oliiviöljyn käyttöä tärkeämpää saattaa kuitenkin olla punaisen lihan ja prosessoitujen tuotteiden välttely sekä kasvisten ja vihannesten suosiminen.

– On tärkeää huomata, ettei tulos tarkoita, että ekstra-neitsytoliiviöljy olisi ​​epäterveellistä. Pikemminkin tutkimus korostaa mahdollisia etuja, joita toisi rasvojen saaminen puhdistettujen öljyjen sijaan kasvilähteistä, kuten pähkinöistä, siemenistä ja avokadoista, Krenek kuvasi StudyFindsille.

Katso myös: Testissä oliiviöljyt – kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin: "Minua on huijattu!"

11:28Testissä oliiviöljyt – Kaupan halvin oliiviöljy yllätti sokkomakutestissä täysin:"Minua on huijattu!"Toimittajat maistelivat eri hintatason ja laatuluokituksen oliiviöljyjä sokkona.

Lue myös: Polttaa tuplasti enemmän vatsarasvaa: Tämä on parempi versio Välimeren ruokavaliosta

Lue myös: Haluatko elää pidempään? Syö näin: "Hyödyt voivat olla merkittäviä"

Lähteet: University of Florida, StudyFinds

Lisää aiheesta:

Tutkijat havaitsivat pekonin ja makkaroiden lisäävän dementiariskiä – syö sen sijaan näitäVälimeren ruokavalio kerää jälleen ylistystä – merkittävää hyötyä naisilleHarvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksiaLisukkeeksi ranskalaisia? Tutkimus havaitsi huolestuttavan seikan uppopaistamisestaYksi muutos elintavoissa voi tuoda jopa 10 vuotta lisää elinikääSyötkö jo? Tutkimus vihjaa suositun ravintolisän lykkäävän varhaista kuolemaa – näin saat hyödyt ruoasta
RasvaSydänterveysRavintoTutkimustuloksetTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Rasva
  • 11.05.202414:32
    Tutkimustulokset

    Harvardin tutkijat: Teelusikallisella oliiviöljyä päivässä voi olla merkittäviä terveysvaikutuksia

  • 29.03.202410:33
    Ravitsemus

    Suomalainen sortuu usein väärään leipärasvavalintaan

  • 14.10.202106:30
    Verot

    Uutissuomalainen: Lähes puolet suomalaisista vastustaa terveysveron käyttöönottoa

  • 14.03.202014:00
    Ruoka

    Helppo rasvamuutos pienentää sydänsairauksien riskiä – jo puolikas ruokalusikallinen päivässä riittää

  • 01.07.201909:58
    Puuro

    Suomalainen puuroyhdistelmä hämmentää Twitterissä – kuuluuko herkku sinunkin aamuihisi?