Mainos

Sinnemäki haluaa vihreiden johtoon

Vihreiden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki pyrkii puolueensa puheenjohtajaksi. Hän ilmoitti asiasta tänään. Puheenjohtajana Sinnemäki nousisi myös ministeriksi. Hän on ensimmäinen puheenjohtajakilpaan ilmoittautunut ehdokas.

Vihreän Langan mukaan Sinnemäki nostaisi vihreiden profiilia etenkin talousasioissa.

- Taloudessa tapahtuu nyt paljon, ja vihreiden on osallistuttava aktiivisemmin siitä käytävään keskusteluun. Samalla kun elvytetään, vaikutetaan myös tulevaisuuden talousrakenteisiin, Sinnemäki sanoo.

- Vihreiden tehtävä on pitää huolta siitä, että ne rakenteet ovat kestäviä.

Sinnemäki perää keskustelua myös veropolitiikan tavoitteista. Muu puolueet hän aikoo haastaa perinteisessä ympäristöpolitiikassa.

Jäsenet äänestävät ensi kertaa

Jos Sinnemäki saa kilpailijan puheenjohtajakisaan, vihreät järjestävät ensimmäisenä puolueena Suomessa jäsenäänestyksen puheenjohtajavalinnasta. Jäsenäänestys järjestetään ennen puoluekokousta, joka pidetään 16.-17. toukokuuta. Äänestys toteutetaan postitse ja tulos julkistetaan puoluekokouksessa. Jäsenäänestys on juridisesti neuvoa-antava, eli varsinaisen valinnan tekee lopulta kuitenkin puoluekokous.

- Jäsenäänestys merkitsee vallan antamista suoraan niille, joille se kuuluukin, eli jäsenistölle. Vanhat puolueet eivät ole vielä uskaltaneet tätä tehdä, vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi sanoi viime syksynä.

Jäsenäänestyksessä äänioikeutettuja ovat sekä vuonna 2008 että 31. maaliskuuta 2009 mennessä jäsenmaksunsa maksaneet jäsenet. Äänestyksessä käytetään niin kutsuttua preferenssivaalitapaa, jossa äänestäjä asettaa ehdokkaat suosikkijärjestykseen ja ottaa siten kantaa kaikkien ehdokkaiden "paremmuusjärjestykseen". Mikäli jäsenäänestykseen äänestysprosentti jää alle 50 prosentin, jäsenäänestystä ei oteta huomioon.

Kenestä Sinnemäen vastaehdokas?

Sinnemäki on ollut kansanedustaja vuodesta 1999 lähtien. Hän on humanististen tieteiden kandidaatti, joka on opiskellut Helsingin yliopistossa filosofiaa ja venäjän kirjallisuutta. Hänet tunnetaan myös musiikkiyhtye Ultra Bran kappaleiden sanoittajana.

Vihreillä on ollut pulaa halukkaista puheenjohtajakisaan. Nyt odotetaankin mielenkiinnolla, ilmoittautuuko kansanedustaja ja hallituksen ilmastopoliittinen neuvonantaja Oras Tynkkynen Sinnemäen vastaehdokkaaksi. Myös toista kansanedustajaa, Jyrki J. Kasvia, houkutellaan ehdokkaaksi, vaikka hän on jo kieltäytynyt.

Vihreiden puheenjohtajana Sinnemäki siirtyisi myös ministeriksi. Nykyinen puheenjohtaja Tarja Cronberg on työministeri.

Vapaaehtoisesti puolueensa johdosta väistyvä Cronberg on ollut puolueen puheenjohtaja vuodesta 2005 saakka. Hänen odotetaan asettuvan ehdolle ensi kesäkuun europarlamenttivaaleihin. Jos Cronberg lähtee tavoittelemaan europarlamentaarikon paikkaa, vihreiden odotetaan saavan kaksi paikkaa nykyisen yhden sijasta. Vihreiden meppiehdokkaaksi ovat jo ilmoittautuneet Satu Hassi ja Heidi Hautala.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.