Mainos

Sinilevien määrä laskussa

Levien määrä on vähenemässä järvissä ja meressä. Suuria pintalauttoja ei ole, mutta rannikkoalueilla on paljon levää sekoittuneena vesimassaan.

Suomen merialueilla ei tällä hetkellä ole suuria sinilevien pintalauttoja. Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinilevän ja erityisesti myrkyllisten lajien määrä on laskussa.

Merentutkimuslaitoksen mukaan Suomenlahdella on kuitenkin varsinkin rannikkoalueilla paljon levää sekoittuneena vesimassaan. Tyynellä säällä pintalauttoja voikin vielä paikoin esiintyä Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmaan ympäristössä. Merentutkimuslaitos muistuttaa, että veteen sekoittunut sinilevä on yhtä myrkyllistä kuin pintalautan levä.

Myös sisävesissä sinilevä on vähenemässä. Ympäristökeskuksen leväseurannan 262 havaintopaikasta vähäisiä määriä sinilevää on havaittu 27 järvessä. Runsaasti levää on Tuusulan Rusutjärvessä, Suomussalmen Kuivajärvessä, Jumalisjärvessä ja Korpijärvessä sekä Ranuanjärvessä ja Kangasalan Kirkkojärvessä.

Ympäristökeskuksen mukaan sinilevätilanne voi vaihtua järvessä nopeasti tuulen suunnan ja voimakkuuden vuoksi. Sinileviä voi lillua sisävesien haittana pitkälle syksyyn. Runsas sinilevä samentaa veden ja nousee tyynellä säällä pintalautoiksi. Vähäisempi määrä sinilevää näkyy vedessä pieninä vihreinä tai kellanvihreinä hippusina ja palleroina. Sinileväistä vettä ei saa käyttää talousvetenä ja siinä uimista pitää välttää.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.