Mainos

Sinilevät vaikeuttavat kalojen ravinnonsaantia

Suomenlahden silakat kärsivät nälästä. Meren runsaat sinileväesiintymät vaikeuttavat kalojen ravinnonsaantia.

Tutkimusalus Arandan matkan aikana Merentutkimuslaitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen tutkijat selvittivät kala- ja planktonnäytteistä, miten Suomenlahden kilohailit ja silakat tänä kesänä voivat. Havainnot kertovat, että kalat näkevät nälkää.

- Varsinkin isot kalat on laihoja ja kalojen kasvu on huonoa edelleen, Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Heikki Peltonen kertoo.

Sinilevää tutkijat havaitsivat kaikkialla avomerellä, eniten Itäisellä Suomenlahdella. Tutkijat uskovat, että juuri levät ovat tärkeä syy kalojen nälkiintymiseen.

- Todennäköisesti sinilevä haittaa kalojen ravinnonkäyttöä. Niiden on vaikea löytää ravintoeläimiä alueilta, joissa paljon sinilevää sotkeutuneena veteen esimerkiksi, Peltonen kertoo.

Kalojen ravintoa selvittäessään tutkijat huomasivat, että Itämerelle nopeasti levinnyt tulokaslaji petovesikirppu on löytänyt tiensä myös kalojen ruokalistalle.

- Mahdollisesti tämä petovesikirppu kilpailee kalojen kanssa ravinnosta, että siinä mielessä hyvä, että kalat syö sitä pois, Peltonen kertoo.

Jotta silakat ja kilohailit alkaisivat jälleen menestyä Suomenlahdella, monen asian pitäisi korjaantua. Yksi keino on turskankalastuksen säätely eteläisellä Itämerellä. Jos turskat lisääntyisivät Suomenlahdella, ne harventaisivat heikkokuntoisimmat silakat pois ja kalakannat tervehtyisivät.

Tärkeintä myös kalojen kannalta olisi meren rehevöitymisen pysäyttäminen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.