Sinfoninen rock tekee uutta tuloa

Brittiläinen progressiivisen rockin uranuurtaja Yes-yhtye esiintyi sunnuntaina Helsingissä.
60-luvun lopulla perustettu Yes konsertoi Suomessa nyt ensimmäistä kertaa. Yhtyeen mukana kiertueella on myös 60 hengen sinfoniaorkesteri.

Levyjä brittiprogen arkkinimi on myynyt reilut 28 miljoonaa kappaletta. Mutta mikä saa vanhat miehet yhä kiipeämään lavalle?

-Uskomme yhä kovasti musiikkiimme, bändin laulaja Jon Anderson sanoo.

Yes on pitkän uransa varrella käynyt läpi kymmeniä miehistönvaihdoksia. Pahimmat "musiikilliset erimielisyydet" on saatu sovittua ja nykyään bändissä soittavat laulaja Andersonin rinnalla Steve Howe (kitara), Chris Squire (basso) ja Alan White (rummut).

Progressiivisen rockin juuret löytyvät 60- ja 70-luvun taitteen Englannista. Yesin ohella muun muassa Pink Floyd ja Genesis lähtivät musiikissaan korostamaan erityisesti soittimellisuutta.

-Rokkiin ryhdyttiin ottamaan vaikutteita muun muassa klassisesta musiikista ja intialaisesta musiikista. Mukaan tuli sellaisia vaikutteita joita siinä ei aiemmin ollut ollut, freelance -musiikkitoimittaja Petri Silas sanoo.

Sinfoninen rock elää tällä hetkellä voimakasta uudelleen tulemisen aikaa. Viime vuosina sinfoniaorkesterin kanssa ovat levyttäneet ja esiintyneet Yesin lisäksi mm. Metallica ja Scorpions. Pitkän uran tehneet yhtyeet ovat yhä voimissaan, ja uusiakin yrittäjiä löytyy niin ulkomailta kuin Suomestakin.

-Suomessa on Tasavallan Presidentin ja Wigwamin perinteestä ponnistavia yhtyeitä, kuten Absoluuttinen Nollapiste, edelleen aktiivinen Pekka Pohjola ja tietysti XL-niminen yhtye Helsingistä, Silas sanoo.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat