Sinäkin olet taatusti nähnyt meemin, jossa 5-vuotias virnuilee palavan talon edustalla – aikuiseksi kasvanut Zoe paljastaa nyt totuuden kuvan takaa: "Ihmiset tuntuvat luulevan, että sytytin sen palon"

Matti Pirhonen näyttää mallia: Tällaisia ovat tylsät kuvat 0:35
Katso myös: Tylsän valokuvauksen työpajaa pitävä valokuvaaja Matti Pirhonen uskoo tylsän valokuvauksen tuovan vastapainoa nykyiselle kiireiselle elämälle.

Isän nappaama kuva tyttärestään palavan talon edessä tarjosi oivaa meemimateriaalia vuosiksi eteenpäin. Nyt meemien tyttö kertoo koko totuuden tarinan taustalta.

Kun Zoe Roth oli pieni tyttö, hänen isänsä nappasi hänestä kuvan naapurustossa palavan talon edustalla. Zoen viekas hymy teki otoksesta suorastaan pirullisen, mikä tarjosi loistavan pohjan tuleville meemeille. Buzzfeedin haastattelussa Zoe kertoo, kuinka hänenstä tuli "Disaster Girl", eli Katastrofi-tyttö.

– Minusta tuli meemi vahingossa, Zoe aloittaa.

Katso Zoen koko haastattelu. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Minulla oli ilkeä hymy"

Zoe kertoo, että otos syntyi vuonna 2005, kun Zoe oli 5-vuotias. Zoe, hänen veljensä sekä vanhempansa havaitsivat paloautojen ääniä, ja perhe meni uteliaana katsomaan, missä palaa. Isä, Dave Roth, nappasi mukaan uuden kameransa.

Yksi naapuruston taloista oli tulessa, mutta ympärillä hyörineet palomiehet eivät tuntuneet tekevän asialle yhtään mitään. Myöhemmin kävikin ilmi, että palava talo oli luovutettu palokunnan käyttöön, eikä mitään todellista hätää ollut.

Isä otti kuvia palavasta talosta ja lapsistaan. Jossain vaiheessa hän pyysi tytärtään hymyilemään kameralle.

– Siksi tein sen ilmeen. Se oli hymyni silloin, Zoe kertoo.

Zoen mukaan hänet tunnisti sen aikaisista kuvista juurikin hymystään.

– Minulla oli ilkeä hymy, hän kuvailee.

Kuva lähti elämään omaa elämäänsä

Vuonna 2008 Zoen kuva voitti JPG-lehden kuvakilpailun. Tuolloin toisella luokalla ollut tyttö koki olevansa kuuluisa ja vei lehden kouluun muidenkin ihailtavaksi. Samaan aikaan netissä Zoen kuvaa alettiin muokkaamaan erilaisiin katastrofi-ilmiöihin.

– Kuvani laitettiin nurkkaan ja sen taustalle jotain kamalaa, Zoe kuvailee.

Zoen ja hänen ilkeän hymynsä taustalle laitettiin niin natseja ja dinosauruksia kuin atomipommikin.

– Se oli meemin ensimmäinen aalto.

Tämän jälkeen kuviin alettiin lisäilemään tekstejä, kuten "Siellä oli hämähäkki. Se on nyt poissa" tai "Piippolan vaarilla oli talo. Oli".

Zoe ei kokenut meemihuomiota raskaana. Hän toteaa, ettei kukaan hänen lähipiiristään tai tutuistaan oikeasti ajatellut, että tyttö olisi katastrofien takana.

– Mutta tuntemattomat ihmiset tuntuvat aina luulevan, että olen ilkeä tai että sytytin sen palon, hän kuitenkin huomauttaa.

– En koskaan ota sitä vakavasti tai murehdi sitä, hän sanoo, mutta myöntää, ettei erityisemmin pitänyt meemiversioista, joihin oli liitetty Hitler.

Nauhoituksen "loputtua" haastattelija kysyy Zoelta, sytyttikö tämä palon.

– Kyllä, Zoe vastaa hetken mietittyään ja hymyilee ilkikurisesti.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: Buzzfeed


Lue myös:

    Uusimmat