Mainos

"Sikainfluenssaan kuolevien määrää mahdoton ennustaa"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Petri Ruudun mukaan sikainfluenssaan kuolevien määrää on mahdoton ennustaa. THL on aiemmin arvioinut, että tautiin kuolee Suomessa noin 40-50 ihmistä. Ruutu korostaa, että arvio on vain vähimmäislukumäärä.

- Sikainfluenssaan kuolevien todellista määrää on mahdoton ennustaa kristallipallolla etukäteen, Ruutu toteaa.

Arvio 40-50 kuolonuhrista perustuu epidemian jo läpikäyneen Australian laboratoriovarmistettuihin tapauksiin. Ruutu arvioi Suomessa sikainflunessaan kuolevien todellisen määrän nousevan jopa kaksi- tai kolminkertaisiksi 40-50:stä.

- Nämä laboratoriovarmistettuihin tapauksiin perustuvat luvut ovat aina karkeita arvioita verrattuna todellisiin määriin - aivan niin kuin Australian raportoijatkin toteavat, Ruutu selittää.

Sikainfluenssan ja tavallisen kausi-influenssan vertailu ei ole aivan ongelmatonta. Sairastuvien määrästä puhuttaessa liikutaan vielä helposti vertailtavissa luvuissa. Kun sikainfluenssaan arvioidaan sairastuvan noin 10-20 % väestöstä, on luku kausi-influenssan kohdalla 5-10 %.

Kun aletaan puhua taudin vaatimista kuolonuhreista, alkavat vaikeudet. Kausi-influenssaan kuolee Suomessa vuosittain 500-1 000 ihmistä. Vertailu sikainfluenssan aiheuttamiin kuolemiin on kuitenkin mahdoton, sillä kausi-influenssan arvioluvut on tehty jälkikäteen.

- Tässä verrataan joka tapauksessa omenia ja appelsiineja. Sikainfluenssan ja kausi-influenssan arvioissa liikutaan aivan eri metodissa, Ruutu painottaa.

Australiassa sikainfluenssaepidemia on jo takana, mutta siellä kerätyistä sairaustiedoista ei ole ollut paljon apua Suomen ennusteiden laatimisessa. Australiassa sikainluenssan vuoksi tehtyjen avohoitokäyntien perusteella tautiin sairastuvien määrä saattaa olla Suomessa samaa luokkaa kuin kausi-influenssaan sairastuvien määrä.

- Toisaalta määrä saattaa olla kolminkertainen -tai mitä tahansa siltä väliltä, Ruutu alleviivaa näkemystään.

Ruutu esitti arvioinsa alun perin Ylen Aamu-tv:ssä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.