Sijoitusstrategi Supercellista: Henkilöstö kannattaisi ottaa omistajiksi muissakin yrityksissä

Huoli Supercellin pääkonttorin sijainnista heräsi 1:52

Peliyhtiö Supercelliä ollaan kovaa vauhtia myymässä Kiinaan. Kaupan arvon ennakoidaan olevan peräti 8 miljardia euroa.

Kauppa koskee japanilaisen teleoperaattori SoftBankin 73 prosentin omistusosuuden myymistä kiinalaisella jättisijoitusyhtiö Tencentille.

Kauppa olisi suurin suomalaisen yrityksen myynnistä ulkomaille maksettu kauppahinta. Mikä on kaupan merkitys, Nordnetin sijoitusstrategi Jukka Oksaharju?

– Kauppa on positiivinen uutinen Suomelle. Kauppahinta toki antaa suurellisen kuvan kansantaloudelle, Oksaharju kommentoi.

Piensijoittajat jäivät nuolemaan näppejään

Piensijoittajia Supercell ei ehtinyt kosiskella ollenkaan, koska yhtiö kohosi nopeasti kansainväliseen sarjaan.

– Suomalaisia piensijoittajia ei löydy omistajakunnasta, koska yhtiö ei ole pörssilistattuna ollut lainkaan Helsingissä ennen kuin sitä on paloina myyty maailmalle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön henkilöstö ja tämänhetkiset ulkomaiset sijoittajakumppanit tulevat rahastamaan tällä yrityskaupalla. 

Tuleeko Supercellin työntekijöistä nyt vauraita?

– Varakkaita heistä tulee. Mikäli koko yhtiö myydään, nykyiset omistajat saavat ostajalta joko rahaa tai osakevastikkeen. Käytännössä tämä potti kohdistuu Supercellin henkilöstöön, muutamaan suureen yksittäiseen sijoittajaomistajaan ja ulkomaisiin sijoittakumppaneihin kuten Softbankiin.

"Kauppasumma yliampuva"

Miksi kauppahinta on niin kova?

– Ostaja näkee merkittävää kasvupotentiaalia ja sitä kautta voi myös työpaikkoja syntyä. Kauppasumma on yliampuva siinä viitekehityksessä, mitä se antaisi olettaa kansantaloudelle. Tällaisia kun saataisiin lisää niin talous kääntyisi varmasti.

Oksaharjun mukaan Supercellin toiminta on oppikirjaesimerkki siitä, mitä pitäisi saada lisää. 

– Tämä on erinomainen esimerkki siitä, että riskinotto kannattaa ja siihen pitäisi kannustaa. Supercell lähti nimittäin tukevalta miinukselta.

Supercellin hinta-arviota nostaa luottamus pelien kestävyyteen 2:42

Lisätyöpaikkoja ja henkilöstö mukaan omistajiksi

Supercellin toimintaan on kuulunut se, että henkilökunta saa omistaa yritystä. Tällaisen mallin Oksaharju soisi leviävän laajalle. 

– Työntekijät ovat olleet osayrittäjinä mukana. Se on malli, jota kannattaisi laajemminkin soveltaa. Työntekijöillä olisi palkkamaltti, mutta yrityksen omistajat antaisivat henkilöstölle mahdollisuuden nauttia yrityksen menestyksestä. Eli omistajuudella myös henkilöstö mukaan. Esimerkiksi Konecranes toimii näin. 

Ja vielä ne työpaikat. Saako Suomi uusia työpaikkoja tämän myötä?

– Lyhyellä tähtäimellä realismia on bussilastillinen. Jos yhtiö jatkaa kultasuoneen osumista, potentiaalia on satoihin uusiin työpaikkoihin pitkässä juoksussa. Tältä varalta meidän täytyy kantaa huolta koulutuksestamme ja osaamisestamme. Niillä osa-alueilla tämän toimialan menestys ratkaistaan, arvioi Oksaharju.

Lue myös:

    Uusimmat