Mainos

Siivoukseen käytetty aika romahtanut: Eniten käytetyn huoneen siivouksessa suurimmat puutteet

Kotona vietetyn ajan lasku ja teknologia ovat vähentäneet siivoukseen käytettyä aikaa jopa 95 prosentilla. 

Me kaikki tiedämme, että elämä 1950-luvulla oli paljon vaivalloisempaa kuin nykyään. Tähän aikaan ei ollut astianpesukoneita tai muita teknisiä puhdistusvälineitä keventämään siivouskuormaa. Jos sinusta tuntuu, että siivous vie elämästäsi paljon aikaa, mietipä uudelleen. 

Nykypäivänä käytämme 1,5 tuntia viikossa kotimme puhdistamiseen

Reilu kuusikymmentä vuotta sitten kotityöt veivät perheiden, pääasiassa naisten elämästä keskimäärin 57 tuntia viikossa. Tähän kuului noin 42 tuntia yleisiä kotitöitä ja noin 15 tuntia niin kutsuttua syvä puhdistusta, kuten kiillotusta.

Keittiövälineitä myyvän kauppaketjun, Currys PC Wordin tilaaman tutkimuksen mukaan teemme tänä päivänä 55 tuntia vähemmän kotitöitä kuin 1950-luvulla. Tutkimuksen mukaan käytämme kotitöihin nimittäin kaiken kaikkiaan vain puolitoista tuntia viikossa.

Tämä valtava tuntiero osoittaa, kuinka paljon teknologian kehitys on muuttanut maailmaamme. Nykyisin myös kolmannes kotitalouksista jakaa kotityöt tasapuolisesti miesten ja naisten kesken. Kotitöiden jakaminen oli vielä melko tuntematon käsite 1950-luvulla.

Harva meistä siivoaa makuuhuoneen säännöllisesti

Tänä päivänä käytämme eniten aikaa keittiön puhdistamiseen. Tähän aikaa kuluu noin puolet käyttämästämme siivousajasta. Tutkimuksen huolestuttavin tulos liittyy sen sijaan makuuhuoneeseen. Vain neljä prosenttia ihmisistä kertaa puhdistavansa makuuhuoneen säännöllisesti. Tämä on yllättävää, kun ajattelee, kuinka paljon oikein vietämme aikaa siellä.

Sosiaalihistoroitsija Seren Evans-Charrington kertoo, että siivousajan huomattava väheneminen liittyy läheisesti nykyajan kulttuuriin.

– Nykyajan taloudet eivät ole enää samanlaisten paineiden alla kuin vanhemmat sukupolvemme, joille tahraton koti oli sosiaalinen statussymboli, hän kertoo.

VIDEO: Kahvipannun puhdistaminen ei lisää viikoittaista siivoustaakkaa monellakaan minuutilla. Näin se käy! 

0:58

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.