Siitospukki Harri varastettiin härskisti kotilaitumeltaan keskellä kirkasta päivää – omistaja tuskissaan: "Sinä, joka sen veit, palauta se!"

0:20
Kesäkuussa Suomessa tapahtui myös toinen mysteerinen eläimen katoamistapaus: Ypäjällä hävisi russ-ponin varsa, joka ei ole vieläkään löytynyt

Vuohitilaa Kymenlaakson Jaalassa pitävä Elisa Ahtiainen on elänyt kesäkuusta saakka mieltä painavan kysymyksen äärellä. 

Vuoden vanha suomenvuohi Harri vietiin kotitilansa laitumelta häikäilemättömästi keskellä kirkasta päivää. Edelleenkään ei ole tiedossa, kuka tai ketkä pienen harmaankirjavan vuohipukin varastivat.

– Harria ei ole löytynyt, ja tuskin enää ikinä löytyykään. Ainahan sitä voi toivoa, että tekijät katuisivat tekoaan ja tunnustaisivat, mutta tuskinpa niin tapahtuu, Ahtiainen toteaa pettyneenä.

Vuohivarkaus tapahtui alkuiltapäivästä 15. kesäkuuta. Ahtiainen palasi kotiinsa muutaman tunnin kaupunkireissulta ja hämmästeli, miksi perheen koira oli rimpuillut ja ruopinut ketjussaan pitkin pihaa. Vuohien laidun sijaitsee parinsadan metrin päässä talosta.

Koira oli ilmeisesti huomannut laitumen lähettyvillä sinne kuulumatonta liikehdintää ja hermostunut.

Drone-lennätystä ja ovensuukyselyitä

Illalla Ahtiainen huomasi, että yksi vuohilauman kymmenpäisestä vuohikatraasta oli kateissa. Keväällä 2019 syntynyttä, reilun vuoden vanhaa pukkia ei näkynyt mailla halmeilla. Ensin omistajat ajattelivat sorkkajalan poissaolon selittyvän karkaamisella.

Se tosin tuntui epätodennäköiseltä, koska aitaus on tiheästi sähkölangoitettu ja ehjä.

– Lennätimme peltojen yllä dronea, kun ajattelimme sen olevan jossakin lähistöllä itsensä ylensyöneenä. Ei sitä kuitenkaan näkynyt missään.

Tilanpitäjä kävi jututtamassa lähiseudun kesämökkiläiset ja naapurit.

Lopulta Ahtiaiset saivat johtolangan. Yhdestä naapuritalosta on näköyhteys laitumelle. 

– Naapuri kertoi nähneensä kaksi, ilmeisesti nuorehkoa naista, joilla oli mukanaan saksanpaimenkoiraa muistuttava koira. He olivat ottaneet vuohen aitauksesta ja lähteneet taluttamaan sitä navetallemme päin.

– Näköyhteys naapurin talolta loppuu tässä kohtaa. Epäilen, että varkailla on täytynyt olla auto jossakin lähellä valmiina kuljetukseen, Ahtiainen sanoo. 

Helposti lähestyttävä ja sosiaalinen eläin

Ahtiaisen mukaan tilan vuohet ovat kilttejä ja sosiaalisia, joten Harrin houkuttelu ei ole ollut kovinkaan suuren ponnistuksen takana. 

Vuohen hämärästä kohtalosta uutisoitiin kesällä useissa tiedotusvälineissä, mutta omistajat joutuivat pettymään. 

– Kukaan ei tunnustanut tietävänsä mitään. 

Ahtiainen teki poliisille rikosilmoituksen, mutta kesän jälkeen virkavalta ei ole ollut häneen yhteydessä. Hän ymmärtää, että vuohen katoaminen ei ole lain silmissä kovinkaan järisyttävä tapaus.

Omistajan huolta ja eläimen tunnearvoa se ei kuitenkaan vähennä. 

Jos Harri on kaapattu lemmikiksi, vuohesta huolehtiminen edellyttää asianmukaista lajintuntemusta. Ahtiainen huomauttaa, että vuohien luullaan usein olevan rautamahoja, joille voi syöttää mitä tahansa. Näin asia ei kuitekaan ole.

Väärä ravinto voi aiheuttaa vuohelle kivuliaan kuoleman. Myös tienvarteen viskatut roskat, joita ihmiset ajattelematta heittävät laidunten läheisyyteen, voivat koitua eläinten kohtaloksi.

Vuohi luokitellaan tuotantoeläimeksi, joten Harrillakin killui korvissaan lain velvoittamat korvamerkit. Ne on helppo irrottaa pihdeillä, mutta eläimen korviin jää näkyvät reiät. 

Ahtiainen on ilmoittanut lammasvuohirekisteriin, että eläin on varastettu. Näin kukaan ei ainakaan voisi kaupitella sitä eteenpäin.

Vuohipukin rahallinen arvo ei ole paria sataa enempää, mutta kalliimmaksi Ahtiaiselle tuli hankkia tallentava valvontakamerajärjestelmä ja asentaa lukko laitumen porttiin.

Päätyikö paistiksi? 

Toistaiseksi Harrin kohtalo on jäänyt pelkkien arvailujen varaan. Omistajasta tuntuu, että vuohen vieneet ovat saattaneet toimia suunnitelmallisesti – tai yhtä hyvin kyseessä on voinut päähänpisto.

– Motiivi olisi kiva tietää. Ei minulla ole mitään todisteita, mutta aivan kuin joku olisi tiennyt, että emme olleet sillä hetkellä kotona. Jälkikäteen ajateltuna, kun huomioi varkauden tapahtuneen ennen juhannusta, Harri tuskin on elänyt kovin pitkään. Eiköhän se ole laitettu juhannuspaistiksi. Tämä on pelkkää arvailua, mutta kai se nyt jostakin olisi muuten löytynyt. 

Vuohenmaidon tuotantoon ja jalostukseen keskittyvällä tilalla on noin 30 vuohta. 

– Eikä yhtäkään ylimääräistä varastettavaksi. Olen kuullut tapauksista, joissa rotukoiria on viety. Sitä en tiennyt, että pieni pukkikin voi kelvata, Ahtiainen sanoo.

"Sinä, joka sen veit, palauta se!"

Tilanpitäjän mukaan vuohien kasvattaminen vaatii huumorintajua. Eläinten kanssa sattuu ja tapahtuu. 

– Tähän ei kuitenkaan oma huumorintajuni enää riitä. Tavallisen katoamisen ymmärtäisi, se menisi vuohien yleisen keppostelun piikkiin. Siihen, että joku ihminen toimii näin ja varastaa eläimen, ei ymmärtykseni taivu.

Häikäilemätön teko ottaa häntä edelleen sen verran päähän, ettei osa vohkijoille lähetetyistä tulikivenkatkuisista terveisistä ole "täysin painokelpoista", kuten hän asian ilmaisee.

Niinpä omistaja tyytyy toteamaan:

– Sinä, joka sen veit, palauta se!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja