Ypäjällä kadonnut varsa on hävinnyt kuin tuhka tuuleen – "Ei mitään tietoa, ei epäilyksiä, ei yhtään mitään"

0:20
Ypäjällä ollaan ihmeissään kahdeksan päivää vanhan varsan katoamisesta laitumelta.

Viime viikon lopulla laitumelta kadonnut harvinainen russponin varsa on edelleen kateissa. MTV Uutiset kertoi Ypäjällä kadonneesta varsasta viime viikolla.

Suomen Russponiyhdistyksen mukaan sen olinpaikasta ei ole minkäänlaista tietoa. Yhdistyksen puheenjohtaja Roger Lumberg on tapauksesta ymmällään.

– Ei mitään tietoa, ei epäilyksiä, ei yhtään mitään. Miten tällaista voi edes tapahtua, hän päivittelee.

Lumberg uskoo, että varsa on varastettu. Motiivia teolle hän ei löydä.

– En ymmärrä, kuka tällaista tekee. Varastetulla hevosella ei ole mitään arvoa. Ihmiset eivät ymmärrä sitä, että viikon vanhalla rekisteröimättömällä varsalla ei ole rahallista arvoa, hän sanoo.

Harvinaiselle rodulle varsa oli arvokas. Lumbergin mukaan varsalla olisi voinut tulevaisuudessa olla myös rahallista arvoa. Henkilökohtaisesti hän ei usko, että varsa on enää elossa.

– Se olisi tarvinnut sijaisemän, jolta se saisi maitoa tunnin tai parin välein. Jos ihminen rupeaa sitä jollain muulla ruokkimaan, se käytännössä kuolee nälkään, hän kertoo.

Tapauksesta on tehty rikosilmoitus, ja Hämeen poliisi tutkii asiaa.

– Kyllä se on tutkinnassa, mutta toistaiseksi ei ole selvinnyt vielä mitään, kommentoi tapauksen tutkinnanjohtaja Tommi Repo.

Yhdistys vetäytyy tapauksen tiedottamisesta syytösten vuoksi

Suomen Russponiyhdistys on tähän asti tiedottanut tapauksesta. Nyt yhdistys vetäytyy tapauksesta, sillä sitä kohtaan on esitetty syytöksiä. Syytöksiä on esitetty niin Lumbergia kuin muitakin hallituksen jäseniä kohtaan.

Eniten syytöksiä on kohdistettu Lumbergiin tämän etnisen taustan vuoksi.

– Minua puheenjohtajana on syytetty varsan varastamisesta ja piilottelusta. On myös sanottu, kuinka hallitus suojelee minua, Lumberg kertoo.

Syytöksiä on esitetty esimerkiksi yksityiskeskusteluissa ja keskustelufoorumeilla. Lumberg kertoo tehneensä asiasta rikosilmoituksen.

– Johtokunnassa istuu henkilöitä, jotka ovat hevosalan ammattilaisia, ja heidän elantonsa on kiinni hevosalassa. Tällaiset huhupuheet voivat olla todella vaarallisia, Lumberg sanoo.

Harvinainen rotu Suomessa

Russponit ovat Suomessa harvinaisia. Varsoja syntyy vuosittain vain 10-20 yksilöä.

– Ahtaan geenipoolin takia rodussa esiintyy steriilejä yksilöitä, ja pääsääntöisesti tammat tiinehtyvät huonosti, kertoo Lumberg.

Varastetun varsan isäorille on syntymässä tänä vuonna vielä kuusi varsaa. Lumberg toivoo, ettei uusien varsojen omistajia lähdettäisi syyttelemään kadonneen varsan varastamisesta.

– Ori on myös väritykseltään kirjava. Tässä on huoli, että jos syntyy samanvärinen varsa, ettei niitä ihmisiä lähdetä syyttämään, hän sanoo.

Jos varsa löytyy, Suomen Russponiyhdistys kertoo vielä tiedottavansa asiasta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja