Siimes, Sirniö ja Kalliorinne Vasemmistoliiton johdossa

Risto Kalliorinne on valittu Vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Toisena varapuheenjohtajana jatkaa aiemmin tehtävässä toiminut Minna Sirniö. Puolue päätti eilen, että Suvi-Anne Siimes jatkaa puheenjohtajana.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajina seuraavat kolme vuotta toimivat oululainen Risto Kalliorinne (32) ja tamperelainen kansanedustaja Minna Sirnö (38).

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittu Kalliorinne voitti espoolaisen kansanedustajan Kari Uotilan (49) toisella äänestyskierroksella luvuin 342-121.

Toisen varapuheenjohtajan paikasta käydyn äänestyksen voitti kolmen vuoden ajan tehtävässä toiminut Sirnö 252 äänen kannatuksella. Hän sai jo ensimmäisellä äänestyskierroksella riittävän enemmistön 469 äänestä.

Sirnön haastajina oli kolme muuta ehdokasta. Muut ehdokkaat olivat 107 ääntä saanut vasemmistonuorten puheenjohtaja Paavo Arhinmäki (27) Helsingistä, 89 ääntä saanut kansanedustaja Esko-Juhani Tennilä (56) Rovaniemeltä sekä 21 ääntä kerännyt Harri Moisio (50) Vaasasta. Tennilä tavoitteli vain 2. puheenjohtajan paikkaa. Kahteen varapuheenjohtajan paikkaan oli eiliseen asti yhdeksän ehdokasta, mutta määrä supistui tähän aamuun mennessä kuuteen. Erkki Virtanen (51) Kuopiosta ilmoitti ennen äänestystä luopuvansa ehdokkuudesta. Eilen kisasta jättäytyivät Markku Korva (58) Pietarsaaresta ja Risto Aaltonen (48) Forssasta.

Pohjois-Suomi sai oman ehdokkaansa


Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valitun Kalliorinteen valintaan vaikutti mm. vaatimus saada puoluejohtoon Pohjois-Suomen edustaja. Kalliorinne on puoluehallituksen jäsen ja työskentelee Oulun kaupungin lastensuojelun erityistyöntekijänä. Muun muassa Pohjois-Pohjanmaan vasemmistonuorten puheenjohtajana toiminut Kalliorinne istuu Oulun kaupunginvaltuustossa. Hän on koulutukseltaan sosionomi ja hänellä on vaimo ja kaksi lasta. Ay-aktiivina hän toimii SAK:laisen Kunta-alan ammattiliitto KTV:n paikallisosaston hallituksessa.

Pohjois-Suomen vahvan aseman vuoksi SAK:laisten ammattiyhdistysvaikuttajien luottomiehenä pidetyn Uotilan valintaa pidettiin epävarmana, sillä hän oli ilmoittautunut vain 1. puheenjohtajan tehtävään. Häntä haluttiin puoluejohtoon SAK:n johtajaksi siirtyneen Matti Huutolan tilalle. Ensimmäisen puheenjohtaja paikasta jouduttiin järjestämään kaksi äänestyskierrosta. Ensimmäiseltä äänestyskierroksella Kalliorinne sai 205 ja Uotila 90 ääntä. Sirnö putosi toiselta äänestyskierrokselta 76 äänellä. Muut ehdokkaat olivat 72 ääntä saanut Paavo Arhinmäki ja 22 ääntä saanut Harri Moisio.

Puoluesihteerinä jatkaa Aulis Ruuth (53). Hän voitti vastaehdokkaansa, savonlinnalaisen Etelä-Savon piirin puheenjohtajan Leila Piiraisen (53) luvuin 332-121. Suvi-Anne Siimes (40) valittiin eilen puolueen puheenjohtajaksi kolmannelle kaudelleen.

Malli nuorisotyöttömyyden vähentämiseksi


Vasemmistoliitto arvostelee hallituksen tapaa hoitaa nuorten työttömyyttä. Puolueen mielestä asiaa vain sivutaan yleisluontoisesti hallitusohjelmassa, mutta mitään konkreettisia toimia ei ole saatu aikaan. Sen sijaan, että vastavalmistuneille järjestettäisiin töitä, hallituksen keinot jäävät opiskeluaikojen rajoittamiseen ja muihin pakotteisiin.

Vasemmistoliiton mielestä kepin sijasta opiskelijoille tulisi tarjota porkkanaa ja kannustavampia keinoja päästä työelämään.

Turussa koolla oleva Vasemmistoliiton puoluekokous esittää tukijärjestelmää, jolla kaikille alle 25-vuotiaille ammatti- tai korkeakoulututkinnon suorittaneille taataan koulutusta vastaava työpaikka 12 kuukaudeksi. Tällä estetään nuorten syrjäytyminen kannustavalla tavalla ja saadaan uuden työvoiman rekrytoiminen myös työnantajia houkuttavaksi.

Mallia esitellyt kansanedustaja Markku Mustajärvi arvioi järjestelmän voivan koskea noin 10 000 vastavalmistunutta. Sen kustannuksia on Mustajärven mukaan vaikea arvioida, mutta säästöä kertyisi monista nykyisistä menoista, kuten työttömyyskorvauksista, toimeentulotuesta ja syrjäytymisen kustannuksista.

Mustajärvi arveli hallituksen pitäneen tarkoituksella yllä työttömyyttä, jotta maaseudun työvoima saataisiin siirtymään kasvukeskuksiin. Työttömyyden hoitoon hän suositteli järjestelmää, jossa työvoimahallinnon keinoja ja päätösvaltaa siirrettäisiin ratkaisevasti enemmän paikallisten työvoimatoimistojen tasolle.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 22.05.2004)

Lue myös:

    Uusimmat