Siimes haluaa tietää, mihin taistelujoukkoja käytetään

Siimes toivoo, että Suomen ulkopoliittinen johto sukkuloisi EU:ssa nyt sen puolesta, että taistelujoukot sidottaisiin YK:n peruskirjan arvoihin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes vaatii hallitusta kertomaan, mihin Suomi haluaa perusteilla olevia EU:n taistelujoukkoja käytettävän. Siimes esittää kysymyksensä Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa.

- Hallituksella ei ole linjaa siitä, miten EU:n kriisinhallintaulottuvuutta kehitetään. Linjaa joko pidetään pimennossa tai sitten Suomella ei ole siitä mitään mielipidettä, Siimes sanoo.

Siimes arvelee haastattelussa, että pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) hallituksesta on tullut turvallisuuskysymyksissä EU:n sivustakatselija. Tämä näkyy hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa, jossa ei ole Siimeksen mielestä mitään tavoitteellisuutta EU:n suhteen.

Siimes toivoo, että Suomen ulkopoliittinen johto sukkuloisi EU:ssa nyt sen puolesta, että taistelujoukot sidottaisiin YK:n peruskirjan arvoihin.

- Tarvitaan poliittista toimintaa EU:n ministerineuvostossa, ei juhlapuheita monenkeskisyydestä. Suomen pääministerillä pitäisi olla uskallusta vaatia, että EU toimii käytännössä YK:n peruskirjan mukaan.

Siimeksen mukaan Euroopassa käydään periaatekeskustelua siitä, mihin EU yhteisesti taistelujoukoilla pyrkii. Suomessa askarrellaan joukkojen kokoonpanon, lainmuutosten ja aikataulujen parissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat