"Siili on tuolloin välittömästi avun tarpeessa" – eläinsuojeluyhdistykseltä "tärkeä siilitiedote"

Siili - sympaattinen yökulkija ja petomainen saalistaja 6:01
KATSO MYÖS: Millainen eläin on siili? Mika Tommola tutustui siileihin Korkeasaaren Villieläinsairaalassa.

SEY Loimaa julkaisi muistutuksen siilinystäville. Jos näet siilin käyskentelevän talvihangella, tarkkaile eläintä!

Loimaan, Oripään ja Pöytyän alueella vapaaehtoisvoimin toimiva eläinsuojeluyhdistys SEY Loimaa julkaisi Facebook-tilillään "tärkeän siilitiedotteen". Horroksesta herännyt siili voi olla pulassa.

Kelien nyt äkisti lauhtuessa saattavat horrostavat siilit herätä ja lähteä pesästä vaeltamaan. Siili on tuolloin välittömästi avun tarpeessa eikä sitä saa päästää näköpiiristä. Jos törmäät siiliin nyt keskellä talvea, ota se talteen esimerkiksi hanskojen ja/tai pyyhkeen avulla ja laita korkeareunaiseen laatikkoon ja ota yhteys lähimpään eläinsuojeluyhdistykseen, julkaisussa kehotetaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Siili horrostaa talvella

SEY kertoo sivuillaan siilin vaipuvan talveksi horrokseen. Horroksen aikana eläimen ruumiinlämpö laskee muutamaan asteeseen, ja siili menettää jopa puolet painostaan. Tämän vuoksi siili pyrkiikin kasvattamaan kehonsa rasvavarastoja ennen syksyjä. Jos se ei ole ehtinyt kerryttää riittävästi vararavintoa, se voi olla pystyssä viellä ensimmäisillä pakkasillakin.

Toisin kuin talviunilla oleva eläin, horroksessa oleva eläin reagoi kyllä ärsykkeisiin, vaikkakin hitaammin kuin hereillä. Jos häiriö on voimakasta, siili voi herätä horroksestaan. Herääminen on kuitenkin siilille raskasta, eikä horrostavaa eläintä tulisi koskaan häiritä. 

Siili saattaa talvihorroksesta herätessään kuluttaa vararavintonsa loppuun. Kun syötävää ei talvella löydy, siili voi kuolla nälkään, kertoo WWF sivuillaan.

Lähteet: SEY, WWF

Lue myös:

    Uusimmat