Mainos

Sihvosen MM-sivallus: Kaapo Kakon tuplauitolla ja Mikael Granlundin ilmaveivillä on sama syy-yhteys

1:48
Videolla Kaapo Kakkon häikäisevä tuplauittomaali.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen pyytää Jukka Jaloselta vahvaa valmennusotetta tulevaan USA-peliin. Lisäksi Sihvonen heittäisi maalin suulle USA:ta vastaan Kevin Lankisen.

Petteri Sihvonen ottaa läpi turnauksen kantaa Slovakian MM-kisojen erilaisiin ilmiöihin Sihvosen MM-sivallus -osiossaan.

Tästä pidin

Leijonat on Jukka Jalosen komennossa löytänyt ennen näkemättömän nopealla tavalla valtavan itseluottamuksen pelata. Rivimiehistä – erikoistapaus Kaapo Kakkoa lukuun ottamatta, mutta hänkin on vasta juniori, tosin superjuniori – koottu joukkue lyötiin hyvissä ajoin lukkoon sen jälkeen, kun ryhmä oli saanut tuta pitkän leirityksen. Jokainen tämän joukkueen pelaama peli on mukava antiteesi sille, että aina keväisin suurin huomio kohdistuu siihen, keitä tulee, keitä ei tule NHL:stä maajoukkueeseen.

Vaikka turnaus on vielä kesken ja tulos saattaa lopulta olla mikä hyvänsä, sanon jo nyt, että Suomen tulee jatkossakin ehdottomasti säilyttää tämä jo pitkä perinne, että maajoukkuetta leiritetään pitkään ennen MM-turnausta. Jostakin kilpailuetu on haettava suhteessa vastustajiin, jos sitä ei saa aina pelaajista, on hyvä, että Suomi-lätkällä on olemassa rakenne, jonka pohjalta valttimme, yhteistyön jääkiekko synnytetään.

Kyllä siinä silmä lepää, kun Leijonat pelaa turnauksen alusta asti joukkuepeliä joukkueena.

Tästä en pitänyt

Leijonat hieman luiskahti Slovakiaa vastaan pois siitä peli-identiteetistään, joka on juuri tämän kasassa olevan leijonajoukkueen tavaramerkki eli altavastaajalätkä. Tosin pidän sitä kovin inhimillisenä seikkana, olihan alla loistava voitto Kanadasta. Onnekseen Leijonat saa kolmannessa matsissa vastaansa nimekkäiden NHL-pelaajien USA:n, se helpottaa Jalosta esikuntineen ja pelaajistoa palaamaan perusasioiden äärelle.

Maalivahti Kevin Lankinen pelasi Slovakiaa vastaan hieman epävarmasti. Hän oli jotenkin ylilatautunut, mikä näkyi ajoittain ajautumisina sivuun laukojan ja maalin linjalta. Oli muutoinkin aika uskaliasta peluuttaa Lankista sekä Kanadaa että Slovakiaa vastaan. Tavaton tällainen peluutusratkaisu ei ole, mutta kun joukkueessa on kolme suhteellisen tasavahvaa veskaria, ykköveskarin "nimeäminen" jo tässä vaiheessa on kova liike.

Tätä ihmettelen

Kaapo Kakko on ollut suorastaan loistava, mutta hyvin nopeasti olisi puhuttava nuorukaisen huikeiden suoritusten perustasta, Leijonien pelitavasta. Kyse on samasta kuin 2011 Mikael Granlundin kohdalla. Ilmaveivi osin turhaan irrotettiin kontekstistaan.

Grandlundin ilmaveivi ja Kakon tuplauitto – ensin kiekko vastustajan puolustajan mailan ja jalkojen välistä ja sitten maalivahdin "puikoista" – tarvitsevat toteutuakseen kaikkineen kovan kollektiivissa vallitsevan itseluottamuksen ja henkisen latauksen, jonka pohja on siinä, miten viisikot pelaavat yhteistyössä vaihdosta toiseen. Enkä tällä ota mitään pois Kakon suorituksilta, eihän kyseisiin suorituksiin yltäisi koko kiekkoilevassa maailmassa moni muu, mutta ei Kakkokaan yksin ilman pelitovereiden ensiluokkaista tukea.

Kakon ja Granlundin tapaiset huippupelaajat tarvitsevat ja hyötyvät siinä missä kaikki muutkin pelaajat siitä, että oman viisikon peli toimii kaiken aikaa. Siinä ei katoa fyysistä eikä ennen muuta henkistä energiaa peruspelaamiseen, ja sen seesteisen pelaamisen päälle voi sitten tehdä taikoja tilaisuuden tullen.

(Juttu jatkuu videon alla)

2:22
C Moren asiantuntijat suitsuttivat Kaapo Kakkoa Slovakia-ottelun jälkeen.

Tätä odotan

Laittaisin USA:ta vastaan Kevin Lankisen maaliin, kun nyt on tälle tielle lähdetty. Veini Vehviläinen saanee pelin, kaksi sitten lohkon jatko-otteluissa pelattavakseen.

Vetäisin Jukka Jalosena Leijonien pelitapasuitset todella kireälle USA:ta vastaan. Pullat ovat nyt kahden voitetun jälkeen paremmin kuin hyvin uunissa. Matsi USA:ta vastaan on loistava mahdollisuus (tosin paineettomammassa tilassa) pelillisesti simuloida sitä kovaa olosuhdetta, mikä Suomella on sitten aikanaan vastassa puolivälieräpelissä.

Mahtaako maailmassa olla tällä hetkellä montakaan enemmän valmennettavissa olevaa jääkiekkojoukkuetta, mitä Leijonat nyt on, tuskin. Mieluummin Jalonen saisi nyt jopa yli- kuin alivalmentaa joukkuettaan kohti USA-peliä. Nyt olisi hyvä mitata aivan kaikki irti joukkueesta, sillä pelataanhan, menemättä asioiden edelle, jopa lohkon ykkössijasta Leijonien osalta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja