Sihvosen EHT-sivallus: Suomen Jääkiekkoliitto lähetti nootin Venäjän jääkiekkoliitolle – tuokaa ensi kerralla kunnon joukkue Helsinkiin!

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen ottaa läpi Euro Hockey Tourin Karjala-turnauksen kantaa Leijonien pelien eri ulottuvuuksiin ja mahdollisiin muihin ilmiöihin.

Tästä pidin

Leijonien pelivalmius Venäjää vastaan oli likipitäen ennätysmäistä luokkaa koko Karjala-turnauksen historiassa. Jukka Jalonen esikuntineen kera pelaajien oli onnistunut parissa harjoituksessa ja palavereissa lataamaan joukkueen täyteen sekä psyykkistä energiaa että taktiikkaa. Eikä fysiikankaan suhteen ollut moitteen sijaa.

Pelaajien pelaamisen pyrkimykset heti ottelun alusta olivat viisikkotasolla selkeät ja yhdensuuntaiset. Siinä ei haitannut tippaakaan, vaikka matsin alussa jotkut syöttöketjut hieman takkusivat. Sellainen on aina ja väistämätöntä lyhyen turnauksen ensimmäisessä ottelussa, jos ja kun pyritään ottamaan pelivälineestä vallan väline.

Siinä kohtaa Venäjää vastaan Suomen pelaajien asenne korjasi sijoittumisiin ja syöttöjen laatuun liittyneet pulmat, niin sen tuleekin olla. Ja vaikka jokunen kiekko naapurin lapoihin hukkuikin, sillä siunaamalla koko viisikko oli paikan päällä täydellisessä puolustusvalmiudessa.

Oli nautinto katsoa, miten suomalaiset pelaajat tulivat Helsinkiin omista seuroistaan, erilaisista pelikulttuureista – ja eikä aikaakaan, suorastaan viiveettä, joka jätkä oli suomalaisen lätkän pelikirjan samalla sivulla ilman poikkeuksia.

Suomi onnistui pelaamaan useita pitkiä hyökkäyksiä läpi ottelun Venäjän puolustusalueella. Oikeastaan se taittoi venäläisten henkisen niskan pahoin toisen erän ylivoimapelimaalien lisäksi.

Miro Aaltosen porukan ylivoimapeli oli maagisen hyvää. Pelintekijä Aaltonen oikealla siivellä, Sami Vatanen viivassa, vasemmalla Niko Ojamäki, maalineduspelaajana Harri Pesonen ja keskiauttajana Valtteri Filppula. He pelasivat tuolla muodostelmalla oikeastaan lähes kaikki kuviteltavissa olevat syöttökuviot ja ratkaisivat pelin maaleillaan.

Vatasen paluu Leijoniin oli vakuuttava. Vatasella on ollut joskus tuskaa Meidän pelin kanssa, mutta nyt sellainen oli tipotiessään. Vatanen ilmoittautui mukaan kisaan olympiajoukkuepaikasta. Toki hänen on vielä pelattava pari nappipeliä Tshekkiä ja Ruotsia vastaan.

Hienosti pelasi myös Filppula. Konkarin luistin liikkuu, kädet käyvät ja pelipää on entisellään. Sveitsin sarjan luistelulätkä on tehnyt selvästi hyvää hänelle. Leijonissa Filppula sopeutui välittömästi pelaamaan esimerkillistä Suomi-lätkää.

Tästä en pitänyt

En pitänyt vuosi sitten enkä pitänyt nyt siitä, että Venäjä lähetti jälleen junioripitoisen joukkueen Karjala-turnaukseen. Mielestäni se on jopa urheiluhengen vastaista toimintaa.

Nautin suunnattomasti siitä, että Leijonat antoi pahan kerran isän kädestä Venäjän pojille. Tässä katsannossa Suomen Jääkiekkoliitto tuli lähettäneeksi eräänlaisen "nootin" Venäjän jääkiekkoliitolle: lähettäkää vuoden päästä Helsinkiin kunnollinen maajoukkueenne!

Tätä ihmettelen

Ihmetykseni aihe on varsin positiivinen. Mikä imu ja noste ja henki suomalaisessa maajoukkuelätkässä on päällä!

Pelaajat haluavat mukaan maajoukkueen peleihin. He pelaavat, Alexander Barkovin sanoin, logolle eivätkä omalle nimelleen paidan selässä. Kyllä tästä tällaisesta suuri ansio menee päävalmentaja Jukka Jalosen suuntaan yhtään pelaajien panosta vähättelemättä. Yhteistyön jääkiekko kutsuu puoleensa yhteistyökykyisiä pelaajia, ihmisiä.

Tätä odotan

Sisääntulo turnauksen ensimmäiseen otteluun oli poikkeuksellisen vahva. Ei ole kirkossa kuulutettu, että sama peliote jatkuu noin vain. Sen eteen on taas tehtävä kova ennakkotyö henkisellä puolella.

Kokoonpanoon tullee viisi uutta pelaajaa Tshekkiä vastaan. Uskon, että osin jo tämä takaa tiukan ja sitoutuneen pelaamisen jatkuvan. Luvassa on kova ja vaikea peli, jonka tulos on kovan takana.

Joitakin sellaisia tarkistuksia ja huomautuksia Jalonen tehnee jatkossa pelaamiseen, että kontrollilähdöissä sopii puolustajien ihan rauhassa – jos Tshekki ja Ruotsi suinkin antavat aikaa – vaihtaa puolensa kuntoon niin, että oikea käsi alhaalla pelaava pakki sijoittuu oikealle, vasen käsi alhaalla pelaava vasemmalle. Siitä on sitten hyvä hakea kämmen-kämmen -syöttöjä, jos tarvis.

Lue myös:

    Uusimmat