Sihvonen: SM-liigan ehdoton vahvuus on tuotava esiin – "Maailman parasta"

4:40
Sunnuntain Urheiluextra selvitti SM-liigan ensimmäisen peliviikon kohokohtia.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen mitta on täysi. Hän haluaa tomerasti tuoda SM-liigan ehdottoman vahvuuden esiin.

Niin kauan kuin muistan, SM-liigaa on aina tölvitty milloin mistäkin suunnasta. Joskus erotuomarit ja erotuomarijärjestelmä on ollut huono, jos kriitikoita oli uskominen. Milloin kaukaloissa on nähty turhaa väkivaltaa, milloin liian kliinistä pelaamista. Yleisömäärät eivät ole kehittyneet toivotulla tavalla. Sarja on suljettu. Siinä on liian monta seuraa mukana. Ja niin edelleen.

Totta kai median rooli on toimia kritiikkilaitoksena, en minä sillä. Sama pätee asiantuntevaan kiekkoyleisöömme.

Viimeisin trendi on höpötellä, miten SM-liiga on vasta maailman niin ja niin monenneksi paras jääkiekkosarja. Tämä parku sisältää poikkeuksetta haikeat muistelut siitä, miten SM-liigaa saatettiin joskus muinoin pitää NHL:n jälkeen toiseksi parhaana lätkäsarjana maailmassa.

Millä mitäkin mitataan? kysyn. Ja lyön vielä nokkiin: kenellä on näkemystä ja kompetenssia verrata sekä pelillistä tasoa että sen suhteen vieläpä eri aikakausia? Ilmoittautukoon niin viisas asiantuntija näköpiiriimme ja heittäköön ensimmäisen kiven.

Se on selvää, että maailman jokaisen merkittävän jääkiekkosarjan budjetit ja erittäinkin pelaajabudjetit voidaan vertailla ja tehdä niistä konsanaan sarjataulukko. Mitä sitten? Sillä on joka tapauksessa kovin vähän tekemistä ydinasian, itse urheilun ja pelin kanssa.

SM-liigassa pelataan kaikki sarjat huomioiden maailman parasta jääkiekkoa. Tätä seikkaa jostain syystä kätketään kuin kynttilää vakan alle. Enkä nyt sorru kuitenkaan määrääni enempää vertailemaan, en ainakaan jauhamaan makuasioista. Puhun syvemmästä ulottuudesta.

Me olemme onnistuneet suomalaisen jääkiekkoilun piirissä hyvin syvällisesti määrittelemään sen, mitä meille on, miten me ymmärrämme, mitä on laji ja peli nimeltä jääkiekkoilu. Mikä on meidän jääkiekkoilullinen itseymmärryksemme, mistä me saamme itseluottamuksemme lätkässämme. Sanalla sanoen, suomalainen jääkiekkoidentiteetti on kunnossa ja voi hyvin. Ja onko muulla sitten yhtä paljon väliä, mielestäni ei.

Vaikka itse olen pääsyypää halkomaan hiuksia, pelattiinko vaikkapa riittävän nopeasti ja usein oikealla tavalla pystyyn; oliko riittävästi pitkiä syöttöketjuja ja sitä mukaa kiekkokontrollia – ja plaa, plaa –, fakta on, että kun käsillä oleva liigakausi 2020-2021 alkoi äsken lokakuun alussa, jok’ikinen joukkue pelasi maailman jääkiekkomittapuulla todella erinomaisesti!

SM-liigajääkiekkoilu on joukkuepeliä, se on yhteispeliä, siitä kuvastelee korkeimmin ylävivahtein vierumäkeläinen pääprinsiippi ja epiteetti: yhteistyön jääkiekko.

Nostan kuitenkin esiin yllättävän seikan. Ketkä kaksi pelaajaa pistävät melkeinpä eniten silmään SM-liigasta pelitapapelaajina? Nämä kaksi pelaajaa nauttivat tällä hetkellä luultavasti enemmän pelaamisestaan kuin koskaan aiemmin urallaan. Juryn naiset ja herrat, saanko esitellä:

Lukon puolustajat: Lukas Klok ja Robin Press!

Ensi mainittu on tšekkiläinen, jälkimmäinen ruotsalainen pelaaja. Tällä nostollani haluan tähdennellä sitä, miten suomalaisista suomalaisin pelitapa ei ole mitään nurkkakuntaista ja patrioottista lätkää; se on mitä globaalein pelitapa, koska siinä pelataan universaaleja joukkuepallopeliperiaatteita kunnioittaen ja kultivoiden.

Otan omaan piikkiini sen, että minulle suomalainen tapa pelata lätkää muuttui ajattelussani ensin ideologiaksi, ja sitten peräti dogmiksi. Tästä sitten valmentaja ja toinen on saanut murskaavat nuhteet kukin vuorollaan, jos hommat eivät ole menneet taiteen sääntöjen mukaan.

Parempi on näin, mikä tilanne vallitsee nyt. Jokainen seura SM-liigassa vetää perusperiaatteiltaan samaa lätkää, mutta sen päälle kullakin joukkueella on aiheeseen omat mausteensa. Tämä suomalaisen pelitavan evoluution viimeisin vaihe on siitä hyvä, että siinä pelitapojen erilaiset nyanssit vieläpä törmäilevät toisiinsa tavalla, jossa lähes joka ilta jokainen päävalmentaja esikuntineen joutuu tai saa pohtia, mitä pitää vielä säätää, mikä toimii.

Ja hyvänen aika sentään. Olkaamme suomalaisina todella ylpeitä siitä, miten pelaamme, ja millaista peliä saamme ottelusta toiseen nähdä SM-liigassa!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja