Sihvonen: Kärppien Mikko Manner ja Tapparan Jussi Tapola tulivat järkiinsä

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjaa ylös huomionsa ja seuraukset siitä, kun jättiläiset Kärpät ja Tappara ovat vihdoin virkistymään päin.

Jättiläisten liikkeet ovat verkkaisia ja tutkimattomia.

Merkitsin mustakantiseen muistikirjaani paksuin kirjaimin ylös Kärppien ja SaiPan välisen runkosarjan ottelun päivämäärän: 6.2.2021. Edellisen kerran Kärpät oli pelannut vastaavaa täysimääräistä Meidän peliä pronssiottelussa 15.4.2016 voitokkaasti JYPiä vastaan. Näin ollen Kärppien osalta kerettiläinen kujanjuoksu kesti noin paria kuukautta vaille viisi vuotta.

Myös toinen suuseura Tappara pelasi voittavaa ja fiksua lätkää edellisen kerran niinkin kaukana kuin 27.4.2017 viimeisessä finaalisarjan ottelussaan KalPaa vastaan voittaen mestaruuden. Sen jälkeen kirvesrinnat purjehti enemmän tai vähemmän tuuliajolla lähemmäs kokonaista neljä vuotta. Tapparan hieman tolkuttoman taistelun pelillisiä tuulimyllyjä vastaan voi sanoa tulleen päätökseen tammikuun alussa 2021.

Tosin Kärppien muutokseen en usko vielä, ei yksi peli kesää tee. Jahka Mikko Manner on valmentanut päävalmentajana ensimmäiset 10 kappaletta Meidän peliään putkeen, saattaa paradigman muutos olla käsillä olevan kauden lopun suhteen totta. Mutta on sekin jo jotain, että jukuripää Manner vihdoin muutti joukkueensa pelitavan – edes yhteen otteluun.

Aivan kuin Kärppien peräsimessä olisi viime viikolla ollut SaiPaa vastaan kahden mestaruuden ja yhden pronssin entinen Kärpät-valmentaja Lauri Marjamäki.

Vuorostaan Jussi Tapolan nykyinen – siis tammikuusta lähtien – Tappara muistuttaa vasta nyt Jussi Tapolan sitä Tapparaa, joka voitti keväisin 2016 ja 2017 mestaruudet.

Tämän vuoden tammikuuta ennen ensin Jukka Rautakorpi oli tehnyt Tapparassa kaiken maailman pelitavallisia kokeilujaan ja uudistuksiaan kolmen sesongin ajan laihoin tuloksin. Sitten Tapola jostain syystä jatkoi näitä nykyisen esimiehensä seikkailujen teitä käsillä olevan kauden alun.

On mukavaa ja hedelmällistä kuvitella, mitä Kärppien – tosin vielä ehdollinen – ja Tapparan todellinen herääminen todellisuuteen tarkoittaa SM-liigan kärkitaistelujen kannalta.

No, kuvittelisin, että sarjaa suvereenisti johtavan Lukon päävalmentaja Pekka Virta ajattelee niin Mannerista kuin Tapolasta, että tervetuloa kollegat tolkkuihinne.

Virta itse ei hairahtunut missään vaiheessa kirjoittamaan pelikirjaansa uusiksi, ei edes silloin, kun liki kaikki muut valmentajat olivat suut auki ihmeissään pelitapojensa kanssa kausina 2017-2018 ja 2018-2019. Viimeksi mainitulla sesongilla HPK:n Antti Pennanen hyödynsi muiden valmentajien ammatillista alennustilaa oivallisesti nappaamalla piskuiselle Kerholleen peräti mestaruuden isompien nenän edestä.

Toistan, että olen Kärppien suhteen vielä kovinkin epäilevällä kannalla. Jää nähtäväksi, mihin asti Mannerin korjausliike keväällä yltää. Toisaalta marjamäkeläinen lätkä on yhäti osa Kärppien DNA:ta, mikä näkyi varsin hyvänä pelaamisena SaiPaa vastaan kuin päävalmentajan sormien napsautuksesta.

Sen sijaan Tapparassa näen jo nyt varsin potentiaalisen mestarikandidaatin. Näyttäisi, että Tampereen sisäisen kamppailun Tappara vie joka tapauksessa, siinä määrin Ilveksen pelillinen käyrä näyttää alaspäin.

Jos arvella pitäisi, tuntuu, että kevään edetessä muut lyödään laudalta yksitellen ja tähteelle jäävät: Lukko ja Tappara. Omissa papereissani se taas tarkoittaisi, että Tappara voi painaa omalla jauhavalla pelaamisellaan aina viimeiseen summerintörähdykseen asti, kun taas Lukon on haettava hieman uutta konstia ja säädettävä pelaamistaan toisteisempaan ja varmempaan suuntaan.

No, turha on mennä vielä niin pitkälle.

Riittää tässä kohtaa, kun totean, että suomalainen lätkäperhe voi toivottaa jättiläiset Tapparan ja Kärpät takaisin parrasvaloihin.

Toki jotkut voivat oudoksua, että eikö Mikko Mannerin Kärpät ole setvinyt runkosarjat voittoisasti ja voittanut siinä matkan varrella jopa yhden mestaruudenkin. Kyllä on, myönnän. Mutta vastapainoksi se lahjoitti yhden mestaruuden HPK:lle ja on muutonkin joutunut aina pelaamaan pudotuspelit muuta pelikirjaa kuin runkosarjassa.

Tuo tarkoittaa syytä sille, miksi pelitapaa piti muuttaa nyt jo helmikuussa. Ja se tarkoittaa juurisyytä sille, miksi Kärppien dynastia on alkanut horjua itseaiheutetuista syistä. Mannerin synteihin kuuluu, että hän pelasi välillä Kai Suikkasen pois Kärppien päävalmentajan paikalta, mutta on tällä kaudella peluuttanut huomattavasti Suikkasta huonompaa jääkiekkoa.

Mitähän tästä kaikesta mahtaa miettiä Kärppien seuraava päävalmentaja Lauri Mikkola?

Yhtä kaikki, vaikka eletään yhtäällä surullisia yleisöttömien pelien korona-aikoja SM-liigassa, toisaalla on ennätysmäisen mielenkiintoinen ja laaja taistelu sarjan kärkipaikoilla. Onhan se melkoista, että molemmat jättiläiset Tappara ja Kärpät ajavat takaa muita sijoilta seitsemän ja yhdeksän.

Lue myös:

    Uusimmat