Sihvonen: Jukka Jalonen, ethän unohda heitä – Jesse Puljujärven asema päivänselvä

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen listaa tiistaikolumnissaan potentiaalisia Karjala-turnauspelaajia Leijoniin Liigasta.

Eurohockey Tourin (EHT) turnaukset ovat tärkeä osa suomalaisen jääkiekkoilun menestystarinan anatomiaa. Turnee alkaa aina suomalaisittain mielenkiintoisimmalla mahdollisella tavalla, Helsingin Karjala-turnauksella.

Karjala-turnaukselle on muodostunut oma itsenäinen asemansa syksyn suomalaisessa urheilutapahtumakalenterissa, mutta nyt 7.-10. marraskuuta 2019 turnaus saanee lisävetoapua ja mielenkiintoa siitä, että Leijonilla on alla ja vyöllään maailmanmestaruus Slovakiasta viime keväältä.

Olen hyvin ylpeä siitä, että suomalaiseen joukkuepallopelikulttuuriin kuuluu nykyään se, että eri lajien maajoukkueiden päävalmentajat ovat vähintäänkin samassa tähtiluokassa kuin joukkueidensa korkeimman statuksen pelaajat. Lista on komea: Henrik Dettmann, taannoin Tuomas Sammelvuo, Petteri Nykky, Markku Kanerva – ja Jukka Jalonen.

Jos en väärin muista, viime Karjala-turnausta jopa markkinoitiin Jukka Jalosen kasvoilla ja persoonalla Leijonakuninkaan paluuna. Kyse oli Suomen Jääkiekkoliitolta hienosta joukkuepallopelikulttuuriteosta.

Kun päävalmentajalle on ensin annettu keskeinen asema – hyvässä ja pahassa, kiittäen ja kritisoiden –, kun rakenne on kunnossa, on sen jälkeen katseet helpompi ja luontevampi kääntää tärkeimpiin eli pelaajiin.

Karjala-turnaukseen kovimmat kynnelle kykenevät

Poikkeuksetta Leijonien päävalmentajat ovat valinneet Karjala-turnaukseen liki vahvimman mahdollisen saapuvilla olevan joukkueen. Vastaavasti seuraavaan Moskovan turnaukseen on perinteisesti annettu mahdollisuuksia uusille kasvoille ja nuoremmille pelaajille.

Kuvaavaa on, että viime kevään maailmanmestareista peräti 10 pelaajaa esiintyi Karjala-turnauksessa. Tosin seuraavissa Sveitsin Zürich – Lausanne -MM-kisoissa Leijoniin on tunkua enemmän suomalaisten NHL-pelaajien osalta kuin Slovakian kisoissa oli.

Pidän hyvin todennäköisenä, että Jukka Jalonen esikuntineen vaalii traditiota, sen tähden merkittäviä yllätysnimiä Liigasta ei Karjala-turnauksessa pue Leijonapaitaan.

He ovat kärkkymässä Liigasta Leijoniin

Maalivahdit

Karjala-turnaukseen ei oteta mukaan kolmea maalivahtia, se tarkoittaa, ettei arvioni mukaan tänä vuonna Karjala-turnauksessa nähdä veskaria Liigasta. Ja jos sittenkin maalivahtivalmentaja Kari Lehtosen ja Jalosen valinta osuisi liigaveskariin, vahvoilla tulisi nähdäkseni olla Pelicansin Tomi Karhusen, Kärppien nuoren sensaation Justus Annusen tai Lukon Oskari Setäsen. Fakta taitaa olla, että joku näistä maalivahdeista voitaisiin nähdä Moskovan turnauksessa, eikä ketään vielä Helsingissä.

Puolustajat

Puolustajien osalta tilanne on suurin piirtein sama kuin maalivahdeilla, voi olla, ettei Helsingissä nähdä ainuttakaan pakkia Liigasta. Joku Tapparan Veli-Matti Vittasmäki voisi tulla kysymykseen, jos asiaa ajatellaan pakkien roolittamisen kautta.

Omissa papereissani Vittasmäen jälkeen lähimpänä kutsua Leijoniin Karjala-turnaukseen on JYPin kapteeni Juuso Vainio. Moskovan turnaukseen sitten voisikin olla ehdolla useampikin puolustaja Liigasta tyyliin: JYPin Antoni Honka, Ilveksen hieman vaatimattomasti kautensa aloittanut Oskari Lehtinen, Lukon Tarmo Reunanen ja kokeneemmat HPK:n Petteri Nikkilä ja Tapparan Valtteri Kemiläinen.

Oma lukunsa on tietysti JYPin Julius Honka. Hän on toki kärkyllä Karjala-turnaukseen, mutta jää Jukka Jalosen arvioitavaksi, onko Honka siihen mennessä riittävässä pelikunnossa, onko tuntuma kesken alkaneen kauden myötä ehtinyt muodostua.

Hyökkääjät

Hyökkääjiä Liigasta mahtunee mukaan jo Karjala-turnaukseen kourallinen. Pakottamatta mieleeni tulevat Tapparan Kristian Kuusela, Tapparan Niko Ojamäki, Kärppien Juho Lammikko ja HIFK:n Jere Sallinen. He ovat kovassa tai riittävässä tikissä nyt, ja toki se auttaa, että heistä kukin on viime kevään maailmanmestareita.

Valitsisin heittämällä joukkueeseen myös Kärppien Jesse Puljujärven. Hän on pelannut hyvin Kärpissä ja on vieläpä mennyt eteenpäin joukkuepelaamisessa. Jalosen Leijonissa viisikkopelaamisen tip top suorittaminen on pelaajan ensisijainen tehtävä, ja nykykunnossaan Puljujärvi voi huoletta ottaa sen haasteen vastaan.

Vuosi sitten Karjalassa pelasivat nykyisistä liigapelaajista HIFK:n Teemu Turunen ja Ilveksen Arttu Ruotsalainen. Jos Jalonen valitsee yhtä laajan pelaajiston kuin viimeksi, kutsuttuja hyökkääjiä oli peräti 16 kappaletta, Turusen ja Ruotsalaisen voi valita myös nyt mukaan. Valinnan kynnyksellä ovat nähdäkseni lisäksi Ilveksen Robert Leino ja Eemeli Suomi.

Pelaajien runko KHL:stä

Karjala-turnauksen pelaajien enemmistö tulee KHL-pelaajista etenkin nyt, kun Jokereilla on riveissään kosolti laadukkaita suomalaisia pelaajia. Myös Sveitsin ja Ruotsin sarjoista nähtäneen kokoonpanossa jokunen pelaaja.

Kotimaan Liigasta voi hyvinkin olla mukana rontti 10 pelaajaa, mikä on varsin hyvä määrä ja yksi merkki siitä, että kyseessä on laadukas ja paikoin jopa maksukykyinen sarja.

Otsikkoa muokattu klo 07.54.

Lue myös:

    Uusimmat