Leijonien heikkous paljastui karulla tavalla Ruotsia vastaan – Petteri Sihvonen myöntää: "Olen tästä huolissani olympialaisia silmällä pitäen"

Tre Kronor repi Suomen alivoimapelaamisen riekaleiksi Helsingin EHT-turnauksen päätösottelussa.

Ruotsin kolme ylivoimayritystä tuottivat kolme maalia, ja kahdessa viimeisimmässä osumassa Leijonien miesvajauksen hyödyntämiseen tarvittiin alle kymmenen sekuntia.

Jukka Jalosen luotsaaman Leijonien otteita tarkalla silmällä seurannut MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen pitää Karjala-turnauksessa nähtyjä merkkejä huolestuttavina.

– Alivoima petti Ruotsia vastaan. Ja se on oikeastaan sellainen osa-alue, joka on tällä Jukka Jalosen viimeisimmillä Leijonien päävalmentajakaudella ollut koko ajan aika epävarmaa. En tiedä, vastaako siitä nyt apuvalmentajista Mikko Manner vai Ari-Pekka Selin, mutta loppujen lopuksi sekin on Jukka Jalosen vastuulla, Sihvonen lataa.

1–3-tappiossa Ruotsia vastaan Leijonat ei saanut tapettua yhtään alivoimaa. Otanta on toki pieni, mutta Sihvosen mukaan jo ottelussa Tshekkiä vastaan alivoiman ongelmat olivat nähtävissä.

– Alivoima oli epävarmaa myös Tshekkiä vastaan ja se kostautui etenkin Ruotsia vastaan.

2–4-tappion kärsinyt Tshekki rankaisi Suomea vastaan kerran miesylivoimalla.

Karjala-turnausta ja EHT-tasoa enemmän Sihvosen mielessä ovat jo Pekingin olympialaiset, jossa Suomella on kaukalossa kiistatta eri pelaajat mutta sama valmennusjohto.

– Kyllä minua huolettaa se, että saadaanko tuolla valmennustiimillä alivoimapeliä kuntoon. Nyt se varioituu ja muuttuu paljon pelaajien mukaan. Kun Atte Ohtamaa oli kentällä, se oli Kärppien alivoimaa. Kun ei ollut, se oli jotain muuta.

– Suomella on ollut vaikeuksia organisoida alivoimaa hyvälle tolalle MM-kisoissakin. Siellä se on parantunut hiljalleen monen pelin jälkeen, mutta olen tästä huolissani olympialaisia silmällä pitäen, Sihvonen linjaa.

"Hän on aika lähellä olympialaisia"

Karjala-turnauksessa puolustaja Sami Vatanen osoitti olevansa Euroopan kaukaloiden terävintä kärkeä omalla pelipaikallaan. Liukkaasti luisteleva ja kiekollisesti taitava jyväskyläläinen valittiin turnauksen parhaaksi puolustajaksi.

473 runkosarjaottelun NHL-konkari on Sihvosen kirjoissa jopa vahvasti ehdoilla helmikuussa pelattavaan olympiaturnaukseen.

– Turnauksen paras pakki ja näkisin, että hän on aika lähellä olympialaisia.

– Se on jo huikea asia, josta tästä turnauksesta on yksi tai kaksi pelaajaa ehdolla olympialaisiin, joissa NHL-pelaajat ovat mukana, Sihvonen muistuttaa.

Sihvosen näkemyksen mukaan tietyn varauksin myös toinen NHL-konkaria, tuhannen ottelun veteraania Valtteri Filppulaa voisi harkita Pekingin kisakoneeseen.

Tukku tarjokkaita kotikisoihin

Tampereella pelattaviin MM-kotikisoihin Karjala-turnauksen joukkueesta ponnistaa varmuudella pelaajia. Edellä mainittujen nimien lisäksi Sihvonen nostaa muutamia lisäehdokkaita pöydälle.

– Esimerkiksi Heikki Liedes pelasi todella hyvin. Voi aivan hyvin olla käyttöä MM-kisojen nelosketjussa.

– Maalivahti Jussi Olkinuora on taas hyvin vahva kandidaatti MM-kaukaloon. Hannes Björninen osoittaa laadukasta pelaamista edelleen. Hän on antanut näyttönsä. Niko Ojamäki, Harri Pesonen – nämä pelaajat ovat helppoja valintoja MM-kisoihin.

Kaiken kaikkiaan Sihvonen näkee Helsingin-turnauksen antaneen rutkasti positiivisia signaaleja valmennusjohdolle potentiaalisista MM-pelaajista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja