Sihvonen: Jääkiekkoyhteisön syytä hävetä uuden skandaalin jäljiltä – "Tuo on liikaa"

Hämmentävä tilanne SM-liigassa - Lukko-puolustajalle suihkukomennus rasistisen käytöksen vuoksi 1:46
VIdeolla tilanne, josta Reunanen sai myöhemmin yhden ottelun pelikiellon

MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ottaa tiukasti kantaa viime perjantaina KalPa-Lukko-ottelussa tapahtuneeseen epäurheilijamaiseen käytökseen, ja etenkin sitä seuranneeseen keskusteluun. Sihvosen mukaan koko suomalaisen jääkiekkoyhteisön olisi syytä katsoa peiliin. 

– Kyllähän tässä suurin osa jääkiekkoyhteisöä saisi hävetä, Sihvonen huokaa ensisanoikseen.

Häpeäkehotus juontaa juurensa viime viikon perjantaihin. Lukko-puolustaja Tarmo Reunanen sai Kuopiossa ulosajon avauserässä epäurheilijamaisen käytöksen vuoksi. Sittemmin Ilta-Sanomat on uutisoinut, että Reunanen kohdisti KalPan pelaajaan verbaalisen loukkauksen, jossa hän käytti homoseksuaaleista käytettävää alatyylistä nimitystä. Reunanen pahoitteli sanojaan samana iltana julkisesti. Hänelle annettiin tapauksesta yhden ottelun pelikielto. 

Huudon kohteeksi joutunut KalPan Juuso Mäenpää ei Liigan mukaan kokenut loukkausta henkilöön menevänä. 

– Voisi sanoa, että se on sivuseikka, loukkaantuiko vai ei. Tällainen toiminta on silmitöntä ja ei-aikuista, Sihvonen toteaa.

Tapaus nousi mediassa esiin raketin lailla perjantaina, mutta ensin väärin perustein. Sittemmin Liiga on lausunnossaan avannut viestintävirheen, jonka johdosta Kuopiossa kenttäkuulutus kertoi Reunasen rangaistuksen syyksi rasistisen käytöksen. Myös Reunasen seura Lukko ehti tuomitsemaan sosiaalisessa mediassa rasistisen teon, jota ei tapahtunut. Lukko on sittemmin pahoitellut tapahtunutta Reunaselta

Petteri Sihvonen näkee tapauksessa ison huolenaiheen. Sihvosen mielestä seksuaalivähemmistöön kohdistunut asiattomuus saatetaan päästää jatkokeskusteluissa liian helpolla väärän "rasistikortin" tultua ilmi.

– Tässä kohtaa pitäisi ymmärtää, mistä on kysymys. Siis siitä, että kaukalossa käytetään syrjivää, vanhanaikaista kieltä.  Sitten koetaan se huokaus, että ei ollut rasismia. Suomessa me olemme jääkiekon piirissä uuden asian äärellä, ja hyvin monen ihmisen pitäisi sitä "pelikirjaansa" tässä asiassa päivittää, Sihvonen linjaa. 

– Ei tässä Reunasta ole syytä heittää bussin alle. Tämä koko keskustelu ja nämä vanhoilliset kannat, joissa ei tajuta, että jäälle tuodaan jotain, mikä sinne ei kuulu, on irvokasta.  

Henkinen ja verbaalinen taisto kaukalossa on Sihvosen mukaan edelleen oleellinen osa lajia, vaikka henkilöön menevää solvaamista ei enää tule sallia. Sanansäilää saa ja on syytä edelleen käyttää, urheilullisiin asioihin keskittyen. 

– Se, mitä ennen on puhuttu, se oli ennen. Ei tuo ennenkään olisi ollut kevyttä, mutta nyt tuo on liikaa. Niiden jotka toisin ajattelevat, on syytä mennä itseensä. Tänä päivänä on syytä psyykata toisin.

Tarmo Reunaselle pelikieltoa asiattomasta huutelusta – Karri Kivi tiukkana: "Täytyy käydä joukkueissa läpi saman tien" 2:53
Tarmo Reunaselle pelikieltoa asiattomasta huutelusta – Karri Kivi tiukkana: "Täytyy käydä joukkueissa läpi saman tien"

Lue myös: