Petteri Sihvonen jyrähtää SM-liigan kurinpidon ratkaisuista – "Aikamoinen vääryys!"

Rajut päätaklaukset toivat pelikieltoja Liiga-pelaajille – Petteri Sihvonen kertoo, onko Liigan kurinpito liian lepsua 8:07
Petteri Sihvonen arvioi SM-liigan päähän kohdistuneita taklauksia.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen arvioi tiukkasanaisesti jääkiekon SM-liigan kurinpidon ratkaisuja ja peräänkuuluttaa tarvetta muutokseen pelaajien turvallisuuden parantamiseksi.

Kärppien tähtihyökkääjä Jussi Jokiselle lätkäistiin kahdeksan ottelun pelikielto hänen taklattua lauantaina JYPin kultakypärää Julius Nättistä päähän. Itse teon osuus oli kuusi ottelua, ja Jokisen kurinpitohistorian myötä siihen lyötiin kaksi ottelua päälle.

– Jokisen kahdeksan ottelua kuulostaa sille, että siinä on ehkä ihan tarpeellinen viestikin koko muulle yhteisölle. On vaikea arvioida, mikä on täsmällisesti oikea lukema, mutta Liiga ottaa tämän tilanteen aika vakavasti ja voi olla, että Jussi Jokinen siitä yksilönä jopa pikkuisen kärsii. Saa kärsiäkin, Sihvonen sanoi MTV Uutiset Livessä.

Sihvonen pitää Jokisen tuomiota oikeanlaisena.

– Se oli niin törkeä taklaus, että nyt päästiin linjaamaan. Tuossa suurin piirtein kulkee se raja. Noilla palkkatasoilla se tuntuu jo pelaajan palkkapussissa aika lailla, Sihvonen summasi viitaten Jokisen asemaan.

Tiistaina on ehditty julkistaa toinenkin tuomio. Tappara-hyökkääjä Matias Lehtonen sai kahden ottelun kakun taklattuaan perjantaisessa Lukko-ottelussa Olli Vainiota selän puolelta. 

– Hyvin vaarallinen sekin oli. Oli ihan hyvä, että sekin huomioitiin ja otettiin kurinpidon puolelta pois, mutta vastaavasti ihmettelen paria muuta tapausta, jotka eivät päätyneet ollenkaan kurinpitokäsittelyyn, Sihvonen naulaa.

Kummastelua on herättänyt, etteivät kurinpitokäsittelyyn edenneet KooKoon Martin Bergerin ja Kim Strömbergin taklaukset. Berger niittasi perjantaina rumasti Jukurien kiekotonta Kristian Tanusta, Strömberg lauantaina KalPan Aleksi Klemettiä. Sihvonen korostaa tapausten kohdalla niihin liittynyttä vaarallisuusastetta.

– Nämä kaksi tapausta olivat sellaisia, että pienillä muutoksilla, muutamilla senteillä kun tilanteet olisivat olleet toisenlaisia, ne olisivat olleet äärimmäisen vaarallisia.

Sihvosen mukaan SM-liigan kurinpidon linja hakee vielä selvästi itseään, mutta muutosta voisi kuitenkin olla tulossa.

– Sain sisäpiiristä sen verran tietoa, että (kilpailutoimenjohtaja) Arto I. Järvelä ja muut olisivat puhuneet, että nyt ei enää tutkittaisi Telian kaiken maailman joka kamerakulmasta, oliko peliasento kuinka korkealla ja niin edelleen. Nyt on menty hiusten halkomiseen ja se on väärä viesti. Pitäisi katsoa leveällä ja laajalla katsannolla, mikä on ylipäätään jääkiekkoilussa vaarallista. 

– Jussi Jokisen tapaus on aivotärähdyskeskusteluun liittyen jopa vähän vaarattomampi kuin vaikka (Ville) Varakkaan tapaus (kuuden ottelun pelikielto) ja melkeinpä nämä kaikki muut tapaukset. Nyt täytyisi saada fokus siihen, että peli pysyy turvallisena pelaajille. Siinä pitää pohtia sitä, minkälaiset tapahtumat ovat aivotärähdysten kannalta vaarallisia.

– Kaksi tapausta jäi siltä osin tutkimatta, ja voin sanoa ihan suoraan, että se on aikamoinen vääryys!


"Järjestelmässä ja säännöissä korjaamisen varaa"

Keskustelu päähän kohdistuneissa taklauksissa on pyörinyt samoja uria pitkin viime kausina. Esillä ovat olleet pelaajien kunnioittamiset, vastuukysymykset ja kurinpitokysymykset. Sihvonen korostaa tarvetta järjestää asiat niin, etteivät samat aiheet ole pinnalla enää vuoden päästä syksyllä.

– Nyt jo kauden mittaan ja viimeistään kesällä tätä asiaa pitäisi hoitaa huomattavasti paremmalle tolalle. Jotenkin ei päästä eteenpäin.

– Näen yhtenä ongelmana myös sen, että nyt kun Jokiselle lätkäistään kahdeksan ottelua, ajatellaan, että siinä se on: mätä omena on katsottu, järjestelmä on itsessään hyvä. Pitäisi nimenomaan ajatella, että järjestelmässä ja säännöissä on korjaamisen varaa. Pitäisi sitä kautta lähteä tutkimaan tätä isommassa kuvassa.

Pelkkä kovien rangaistusten uhka ei Sihvosen arvion mukaan riitä. Hän alleviivaa, että pelaajat olisi saatava ymmärtämään, että jokainen pelaaja on kaukalossa toinen toisensa kollega eikä olla vihollisia, joita tarvitsee suorastaan pelätä.

– Viesti on liian kapea, jos rangaistuksen uhkan katsotaan pitävän pelin puhtaana. Nyt täytyisi löytää ne konstit, keskustelut, tapaamiset ja sitoutumiset, jotka johtavat siihen, että ymmärretään, että se on koko lajin, kaikkien pelaajien ja toimijoiden oma etu, että tämä tapahtuisi ikään kuin hyvällä.

Lue myös:

    Uusimmat