SM-liigan halleilla kuohunut: Tuomareilta nyt poikkeuksellinen ulostulo – yhteisistä säännöistä "ei tietoakaan"

Rikard Grönborgilta rajut haukut SM-liigan erotuomaripomolle – kuuntele raivoaminen sanasta sanaan 0:34
Rikard Grönborgilta rajut haukut SM-liigan erotuomaripomolle – kuuntele raivoaminen sanasta sanaan.

Jääkiekon SM-liigan tuomarit ovat arvostelleet yhteisesti sovitun eettisen säännöstön laiminlyöntejä avoimessa kirjeessään liigayhteisölle. 

Tuomarien ja tuomarityöskentelyn tason ympärillä on käyty viime viikkoina kiivasta keskustelua SM-liigassa. 

Reilu viikko sitten Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen kritisoi tuomarilinjaa. Hän katsoi sen muuttuneen sallivammaksi. 

Viime viikolla HPK:n vastuuluotsi Matias Lehtonen puolestaan kertoi tuomarin käyneen ilmoittamassa hänelle kesken ottelun "kuinka huono jääkiekkojoukkue olemme ja kuinka huonosti pelaamme". Kyseinen tuomari oli asiasta kuitenkin eri linjoilla.  

Eniten otsikoita kerännyt tapaus nähtiin reilun viikon takaisen Tappara–HIFK-ottelun yhteydessä, kun jäällä olleiden raitapaitojen ratkaisuista suuttunut Tappara-luotsi Rikard Grönborg haukkui erotuomarijohtaja Jyri Rönnin kovin sanoin. Tapaus oli viime viikon kuumin puheenaihe SM-liigassa.  

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Suomen jääkiekkotuomarien liiton (SJTL) verkkosivuilla maanantaina julkaistu avoin kirje ottaa kantaa viime aikojen tapahtumiin. Kirjeessä nostetaan positiivisena esimerkkinä julkisuuteen Sportin ja Ilveksen riehakas ottelu reilun viikon takaa. 

– Viimeisen viikon otsikot sen sijaan eivät ole olleet iloisia. Keskiössä on ollut asiaton käytös. Kauden alussa yhteisesti sovitusta eettisestä säännöstöstä – code of conduct – ei ole ollut tietoakaan. Käytävillä on ollut huutelijoita ja räävistelijöitä aivan liian pitkään. Huono käytös ei ole hyväksyttävää, Suomen jääkiekkotuomarien liiton puheenjohtajan Pekka Haajasen allekirjoittamassa kirjeessä todetaan. 

Siinä painotetaan kuitenkin, että "selvästi suurin osa liigayhteisöä toimii asiallisesti ja käyttäytyy hyvin". Tuomarit toivovat työrauhaa työpaikalleen. 

– Vuoden 2024 Suomessa työpaikoilla pitää käyttäytyä asiallisesti eikä huonolle käytökselle ole oikeutusta intohimon, tunteen, omiensa puolien pitämisen, sisäisen koodin, omasta mielestään vääryyden kokemuksen tai minkään muun syyn perusteella. Intohimoa pitää harjoittaa asiallisesti, ristiriitoja pitää pystyä ilmaisemaan ja ratkomaan samoin asiallisesti. Jääkiekko ei ole muusta yhteiskunnasta irrallaan oleva saareke.

 – Tuomarit tunnistavat esimerkiksi linjamuutosväitteiden ja tunteiden kuumenemisen yhtenä tarkoituksena olevan yrityksen manipuloida tuomareiden toimintaa. Manipulointi ei ole hyväksyttävää, harvinaisen suorasanaisessa kannanotossa todetaan.

Kirjeessä toivotaan myös parempaa kommunikaatiota tuomarien ja muiden toimijoiden välillä. 

– On ilmeistä, että puhelin on ollut rikki tuomareiden ja muiden toimijoiden välillä, viestit on ymmärretty väärin.

– Tuomareillakin on tässä parannettavaa.

Kirjeessä mainitaan myös muutama kausi sitten SJTL:n tekemä kyselytutkimus, joka koski pillin taskuun laittaneiden tuomarien lopettamisen syitä. 

– Suurin syy oli tuomareiden kohtaama huono käytös. Liigayhteisö on Suomi-kiekon esikuva. Sen toimintaa – niin hyvässä kuin pahassa – matkitaan. Siksi esikuvan vastuu mutta myös vaikutusmahdollisuus on suuri.

Petteri Sihvonen tyrmäsi Rikard Grönborgin törkeän käytöksen: "Kiroilee kuin merirosvo" 6:06
Petteri Sihvonen tyrmäsi Rikard Grönborgin törkeän käytöksen: "Kiroilee kuin merirosvo."

Lue myös:

    Uusimmat