SM-liigalta ukaasi epäasiallisesta käytöksestä jo ennen kauden alkua – näin tapausta kommentoi Liigan urheilupomo Jussi Markkanen

Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen, tietävätkö pelaajat nyt mitä ei kaukalossa saa sanoa? 1:33
Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen, tietävätkö pelaajat nyt mitä ei kaukalossa saa sanoa?

Perjantain SM-liigakierroksella pelikieltoon johtanut epäurheilijamainen käytös oli yksi asioista, joita Liiga teroitti seuroille ja erotuomareille erityisen tarkkaan ennen syyskuussa käynnistyneen kauden alkua. Rauman Lukon Tarmo Reunasen puheiden yhdistämistä rasismiin Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen pitää valitettavana.

Reunanen sai perjantaina Kuopiossa KalPaa vastaan pelatussa ottelussa pelirangaistuksen, josta Liigan kurinpito langetti puolustajalle myös yhden ottelun pelikiellon lauantain kierrokselle.

Pelaaja oli Ilta-Sanomien mukaan käyttänyt vastustajasta alatyylistä nimitystä ”vitun hintti”Ottelun tuomaristo oli kuullut tokaisun, minkä seurauksena Reunaselle tuomittiin viiden minuutin jäähy epäurheilijamaisesta käytöksestä ja pelirangaistus.

Tapaus on kiekkokaukaloissa sanktioidensa puolesta varsin poikkeuksellinen. Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen kertoo MTV Urheilulle, että annetut tuomiot käydään vielä läpi. Hän ei halunnut ottaa kantaa siihen, oliko 5+20 minuutin rangaistus ja yhden ottelun pelikielto annetun linjan mukainen.

– Totta kai olemme linjasta keskustelleet etukäteen, ja varmasti keskustellaan jälkikäteen myös. Sitten käydään läpi, että onko tuomio linjan mukainen, Markkanen kommentoi.

Kurinpitopäätöksessä ei kerrottu tarkemmin, mitkä sanat kaukalossa olivat johtaneet pelikieltoon. Tietävätkö pelaajat jatkossa, mitä vastustajalle voi sanoa ja mitä ei?

Liiga ei ole lähtenyt listaamaan pelaajille sanoja, joilla vastustajan nimitteleminen on kielletty

– Eihän kukaan voi tehdä sellaista päätöstä, että näin voi sanoa ja näin ei voi sanoa. Kyllä meistä jokainen tietää, mitä voi sanoa ja miten toisia kohtaan käyttäydytään ja kunnioitetaan. Tämä kyseinen tapaus meni selvästi tähän kategoriaan, Markkanen linjaa.

Liiga painotti ohjeistusta seuroille

Tapauksen poikkeuksellisuudesta huolimatta tuomariston ja kurinpidon linjauksen ei olisi pitänyt tulla seuroille ja pelaajille suurena yllätyksenä. Liigassa otettiin jo viime kaudella käyttöön ”Code of conduct” eli eettiset pelisäännöt.

Eettisissä säännöissä kaikilta toimijoilta edellytetään tasa-arvoista kohtelua muita kohtaan ”etniseen, uskonnolliseen, sosiaaliseen, poliittiseen tai vastaavaan henkilön taustasta johtuvaan ominaisuuteen katsomatta”.

Ohjeistusta käsiteltiin SM-liigan johtoryhmässä jo viime marraskuussa, ja seurat saivat sen jalkautettavakseen tähän kauteen. Kesän kokouksissaan johtoryhmän kokouksissa varmistettiin vielä, että ohjeistus on omaksuttu seuroissa ennen kauden alkua.

Markkasen mukaan vastustajan kunnioittaminen oli esillä myös tuomarien kanssa ennen kauden alkua.

– Kyllä meillä käydään kaikki säännöt läpi. Olemme käyneet myös tämän asian. Code of conduct on käyty omien työntekijöidemme, eli erotuomarien kanssa läpi, kuin myös seurat pelaajien kanssa omassa keskustelussaan, Markkanen sanoo.

Lukon ja KalPan välisen ottelun hallikuulutuksessa kerrottiin aluksi, että Reunanen oli ajettu ulos rasistisen käytöksen takia. Myös Lukon viestintä ehti tuomita rasismin ennen kuin Reunasen puheiden tarkempi sisältö tuli tietoon.

Markkanen pitää väärinkäsitystä valitettavana. Rasismi toki mainitaan sääntökirjassa epäurheilijamaisen käytöksen alla, mutta samaan kategoriaan kuuluu monta muutakin alakohtaa.

– Kuulutuksen olisi ehdottomasti pitänyt olla, että ”epäurheilijamainen käytös”. Totta kai käsittelimme sitä jo viikonlopun aikana, ja sitä jatketaan tänään tuomarien kanssa.

– Sen jälkeen, kun meillä on kaikki selvitystyöt tehty, meillä on parempi ymmärrys siitä, että mitä on tapahtunut ja miksi, ja huolehditaan siitä, että vastaisuudessa ei pääse näin tapahtumaan, Markkanen toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat