Sihvonen: Ihailtava tosikkomaisuus vei Leijonat MM-finaaliin – "Yksilötaito on lätkässä vasta toiseksi tärkein tekijä"

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen linjaa Suomen ja Venäjän välieräottelun tärkeimmän pointin Slovakian MM-kisoissa. Suomi voitti pelin maalein 1-0.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen mitalipelit sunnuntaina 26.5.:

Pronssiottelu Venäjä-Tshekki klo 16.45 C More Sport 1 ja MTV3
Finaali Kanada-Suomi klo 21.15 C More Sport 1 ja MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

Lähinnä suomalaisista Liiga-pelaajista koostuva pumppu löi ensin Ruotsin NHL-pelaajista koostuneen tähtitarhan, ja sen jälkeen heti perään Venäjän NHL-pelaajista koostuneen vielä kovemman joukkueen.

Miten tämä on mahdollista?

Kyse on siitä, että Leijonat on tässä Slovakian MM-turnauksessa ainoa joukkue, joka on perustanut aivan kaiken joukkuepelaamiseen, suomalaisella lätkätermillä: yhteistyönjääkiekkoon.

Turnaussuorituksen anatomia Leijonien osalta on suorastaan legendaarinen. Leijonat on ottanut suorastaan tosikkomaisen tosissaan ensin aivan jokaisen alkulohkon pelinsä. Amatöörien silmiin se saattoi näyttää "nysväämiseltä", mutta se amatööreille anteeksi annettakoon.

Otan esimerkin. Se, että Leijonat pelasi säännönmukaisesti ja nöyrästi keskialueen trapia myös Tanskaa, Iso-Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa vastaan, oli koko ajan sen pelaamisen osa-alueen opiskelemista ja edistämistä. Ja lisäksi se oli ja on osa Leijonien pelaamisen jatkumoa. Ei Jukka Jalonen sallinut tuosta jatkumosta irti päästämistä missään vaiheessa.

Kun sitten Venäjä vyöryi välieräottelussa kontrollilähtöjään, mikäs Leijonien oli lyödessä 3-2-trap siihen vastaan – se(kin) tuli selkäytimestä.

Venäjän kaatumisen kaava oli kolminäytöksinen draama:

Ensimmäisessä erässä kiekkokontrollilätkää, mikä toi uskoa Suomelle ja antoi myrskyvaroituksen Venäjälle.

Toisessa erässä nopeampaa, HPK-tyyppistä pelin kääntämistä kovilla syötöillä kaistoille asettuneille hyökkääjille, missä rallissa Venäjä menetti lopullisesti otteensa omaan taktiseen pelaamiseensa ja alkoi kuskata enemmän ja enemmän kiekkoa.

Kolmannen erän tasainen alku, Marko Anttilan irtokiekkopomppujen jälkeinen voittomaali, ja sen jälkeen Leijonilta sitä trapia, välillä prässiä, ja kokonaisvaltainen kaiken jäällä jättävä, uhrautuvainen puolustustaistelu.

Ja lopuksi haluan sanoa, ettei jääkiekkoilun tärkein asia ole pelaajien yksilötaito kiekon kanssa. Tärkein asia on joukkuepelaaminen, se yhteistyönjääkiekko.

Lue myös:

    Uusimmat