Mainos

Sihvosen MM-sivallus: Puolivälierien makupala – ”Kärpäsenä katossa Jalosen ja Grönborgin esikuntien taktiikkapalaverissa”

2:19
Videolla Suomen ja Saksan ottelun maalikooste.

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen kirjoittaa suorastaan hekumoiden siitä, että Suomi pääsee mittaamaan ja haastamaan MM-kisojen puolivälieräottelussa suursuosikki Ruotsin. Leijonat turvaa yhteistyön jääkiekkoon ja Tre Kronor enemmän yksilötaitoon, olkoonkin, että myös ruotsalaiset ovat palanneet taktisemman lätkän pariin viime vuosina.

Petteri Sihvonen ottaa läpi turnauksen kantaa Slovakian MM-kisojen erilaisiin ilmiöihin Sihvosen MM-sivallus -osiossaan

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen puolivälierät torstaina 23.5.:

klo 17.15 Venäjä-USA: C More Sport 1 
klo 17.15 Kanada-Sveitsi: C More Sport 2
klo 21.15 Suomi-Ruotsi: C More Sport 1 ja MTV3
klo 21.15 Tshekki-Saksa: C More Sport 2.

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.​​​​​​​

Tästä pidin

Ja tämähän sopii suomalaisille! Leijonat saa vastaansa rakkaan vihollisen Ruotsin Slovakian MM-kisojen puolivälieräotteluun. En tiedä, miten ruotsalaisten leirissä ajatellaan, mutta suomalaisille Ruotsin kohtaaminen turnauksen tässä vaiheessa on oikea makupala.

Voidaan hieman hekumoiden ajatella, ettei tähän Leijonien tarinaan kuulunutkaan puolivälierävastustajaksi mikään vähäpätöisempi vastustaja kuin NHL-tähtiä pursuava Tre Kronor.

Leijonien ei tarvitse orientoitua pelaamaan briljanttia yhteistyöhön perustuvaa altavastaajalätkäänsä, se syntyy aivan itsestään, kun asetelma ennen peliä on mitä selvin: Daavid vastaan Goljat.

Tästä en pitänyt

Lopulta uusi turnausformaatti kääntyi aavistuksen Leijonia vastaan. Hyötyä oli, kun alussa tuli heti vastaan kolme lohkon suurinta kiekkomaata Kanada, Slovakia ja USA tilanteessa, jossa Kanadan ja USA:n valmius pelata laadukkaasti oli vielä matala.

Se oli iskun paikka, mikä hyödynnettiin. Sen sijaan oli todella haasteellista edistää omaa peliä Tanskaa, Iso-Britanniaa, Ranskaa ja Saksaa vastaan. Pidän kovana suorituksensa kuitenkin Leijonilta sitä, että joukkue piti kiinni omasta peli-identiteetistään noissa jokaisessa neljässä ottelussa.

Tätä ihmettelen

Olen hämmästellyt sitä, ettei kaikille suomalaisille jääkiekkoa seuraaville ole käynyt ilmi päävalmentaja Jukka Jalosen tapa valmentaa MM-kisoissa. Oli kovin erikoista, kun sieltä täältä kuului valituksia, ettei Leijonat pelannut tarpeeksi ”viihdyttävää” jääkiekkoa neljässä lohkovaiheen viimeisessä pelissään.

Itse pidän viisitoista vuotta MM-kisoja työkseni seuranneena Jalosen valmennustapaa ainoana oikeana Suomelle. Sitä paitsi tätä metodia ovat viljelleet aivan kaikki päävalmentajamme enemmän tai vähemmän aina jostain Pentti Matikaisesta lähtien.

Tätä odotan

Odotan vesi kielellä Leijonien ja Tre Kronorin kohtaamista puolivälierässä. Kärjistämättä asetelma on: pelikirjajääkiekko vastaan yksilötaito.

Voiko Leijonien vaatimattomalla pelaajamateriaalilla lyödä ylivertaisen Ruotsin pelaajiston? Kyllä voi – jos aivan kaikki menee nappiin.

Leijonilla pitää olla puolivälieräpelissä mukanaan myös tuurin tynkää, se on ihan selvä. Mutta on huikeaa, että Jalonen esikuntineen on onnistunut puristamaan ottelun etukäteismarginaalin niin pieneksi, että – jos luvuilla leikitään – Tre Kronor on ennalta suosikki vain lukemin 53-47.

Päävalmentajat Jalonen ja Rikard Grönborg ovat keskenään kovia kilpaveljiä. En ole unohtanut Grönborgin kärsivää ilmettä, kun Jalosen Nuoret Leijonat löi Helsingin MM-kisoissa Grönborgin Junior Kronorin.

Grönborg on edistänyt ruotsalaista maajoukkuejääkiekkoilua pelitavan puolesta. Enää Ruotsi ei pelaa kategorisesti pystyyn eikä viljele tauotonta koulupoikaprässiä, kuten joskus Per Mårtsin aikakaudella, jota osa suomalaisista lätkäihmisistä aivan suotta jokunen vuosi sitten ihasteli.

Tre Kronor on siitä paha joukkue juuri nyt, että myös se pelaa järkevää kiekkokontrollia. Mutta eläköön se pieni ero! Minä kerron:

Tre Kronor pelaa puoliksi organisoitua lätkää – ja vuorostaan Leijonat täysin organisoitua. Tuossa on se Suomen pieni sauma voittaa puolivälierä Ruotsia vastaan.

Olisi mukava olla kärpäsenä katossa nyt Jalosen esikunnan ja Grönbergin esikunnan taktiikkapiirustuspöytien äärellä.

”Tohdimmeko prässätä sinne suomalaisten maalin taakse, kun ne pyrkivät pysäyttämään pelin kontrollilähtöään varten, mieli tekisi”, Grönborg kysyy omiltaan.

”Jos ne tulevat maalin taakse päälle, ei muuta kuin pakki jalalla tolpan vierestä ulos ja siitä ristipisto painottomalle puolelle alhaalta hakeneelle laiturille”, Jalonen linjaa Antti Pennasen ja Mikko Mannerin nyökytellessä vieressä.

Luvassa on 2000-luvun mielenkiintoisimpia kohtaamisia Leijonien ja Tre Kronorin kesken.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja