Sihanouk huolissaan Kambodzhan sisäpoliittisesta tilanteesta

Kambodzhan kuningas Norodom Sihanouk on huolissaan maan sisäpoliittisesta tilanteesta. Sihanouk esitteli näkemyksiään tänään kehitysyhteistyöministeri Pekka Haavistolle Phnom Penhissä, jossa Haavisto on vierailulla. Aiemmin päivällä Suomi ja Kambodzha allekirjoittivat ensimmäisen kahdenvälisen kehitysyhteistyöhankkeensa.

Haaviston mukaan oli yllättävää, että Sihanouk puuttui niin selvin sanoi maan sisäpoliittiseen tilanteeseen.
-Hänen sävynsä oli hyvin huolestunut ja hän halusi selvästi välittää viestin Kambodzhan poliittisesta tilanteesta ja sitä koskevista epäilyistään, Haavisto sanoi.

Sihanoukin mukaan Kambodzhan hallituksen kantavat voimat, kuningasmielinen Funcinpec-puolue ja entisten kommunistien Kambodzhan kansanpuolue CPP, ovat ajautuneet törmäyskurssille, jolla saattaa olla laajempia vaikutuksia maan vaivoin saavutetulle poliittiselle vakaudelle. Hallituksen eripuraisuus heijastuu myös Kambodzhan asevoimiin, jotka ovat nekin jakautuneet kahteen leiriin.
-Kuningas sanoi - hieman pilke silmäkulmassa - että hän ei ole jumala vaan ainoastaan kuningas. Ja että vaikka hän olisikin jumala, hän ei ehkä pystyisi estämään verenvuodatusta, Haavisto kertoi.

Pol Pot ei enää uhka

Funcinpec ja CPP ovat viime aikoina ryhtyneet kilpailemaan siitä, kenen rivissä hallituksen puolelle siirtyvät punaiset khmerit -sissijärjestön joukot seisovat. Entisen hirmuhallitsijan Pol Potin luoman järjestön joukkoja on viime aikoina siirtynyt kiihtyvällä vauhdilla hallituksen puolelle. Tuorein loikkari on Pol Potin oikeana kätenä tunnetuksi tullut Ieng Sary.

Sihanoukin mukaan Pol Pot ei enää ole uhka Kambodzhalle. Hänelle uskollisten joukkojen määrä on kutistunut noin 3 000 mieheen. Pol Potin olinpaikasta ja terveydentilasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta Sihanouk vihjasi, että vastaus arveluihin saattaa löytyä Thaimaasta.

Aiemmin päivällä Haavisto allekirjoitti Suomen ja Kambodzhan välisen ensimmäisen kahdenvälisen kehitysyhteistyöhankkeen. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa maanjakoa ja rekisteröidä maanomistusoloja Takeon maakunnassa Phnom Penhistä etelään. Kaksivuotisen hankkeen arvo on 6,5 miljoonaa markkaa ja se toteutetaan yhdessä EU:n ja Ranskan kanssa.

Kambodzha uskoo Asean-jäsenyyteen

Kambodzhan ulkoministeri Ung Huot viestitti Haavistolle, että Kambodzha uskoo pääsevänsä Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin täysjäseneksi ensi vuonna. Kambodzhan saamien tietojen mukaan täysjäsenyys toteutuisi 1. heinäkuuta. Kambodzha on Aseanin tarkkailijajäsen.

Kambodzhalaiset isännät olivat tyytyväisiä siihen, että myös suomalainen liikemiesvaltuuskunta vierailee maassa. Haaviston mukaan monissa keskusteluissa painotettiin juuri normaalien liikesuhteiden tärkeyttä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluva Kambodzha on saanut taloutensa nousuun. Kansantuotteen kasvu on 7-8 prosentin luokkaa, ja hallitus on onnistunut painamaan vielä vuonna 1992 140 prosentin vuosivauhtia laukanneen inflaation noin 3,5 prosenttiin. Kambodzha noudattaa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n sopeuttamisohjelmaa. Maan budjetin tulopuolesta 40 prosenttia on ulkomaista apua.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat