Siemens passittaa väkeään palkallisille pakkolomille

Saksalaisen elektroniikkajätti Siemensin matkapuhelinpuoli vastaa heikkenevään kysyntään lähettämällä työntekijöitään palkalliselle pakkolomalle. Näin konserni leikkaa kustannuksia, mutta pitää samalla kiinni ihmisistä, joita tarvitaan taas, kun suhdanteet paranevat.

Siemens

Saksalainen Siemens vähentää 7 000 työntekijää matkapuhelin- ja verkkobisneksestään. Heinäkuussa väkeä lähti jo lähes saman verran. Kaikille lähtö ei kuitenkaan ole lopullinen, sillä yhitö on ottanut käyttöön palkalliset pakkolomat, joilla konserni leikkaa kustannuksia, mutta pitää samalla kiinni hyvistä työntekijöistä. Jos työntekijä joutuu vuoden pakkolomalle, työnantaja maksaa hänelle 20 prosenttia palkasta. - Me emme menetä työntekijöitä, kun suhdannetilanne on heikko. Me voimme tarjota heille järkevän palkallisen vapaan. Samalla he ovat kuitenkin käytettävissä, kun markkinat alkavat vetää, perustelee Siemensin erikoista menetelmää yhtiön matkapuhelinpuolen henkilöstöjohtaja Matthias Bellmann.

Taantumaa peittoava Saksan hallitus on luonnolisesti myös kiinnostunut kaikista joustavammista palkkaus- ja irtisanomismalleista. Jos Siemensin kaltaiset ratkaisut yleistyisivät, joutuisi valtio maksamaan suhdanneherkillä aloilla huomattavasti vähemmän työttömyyskorvauksia.

Siemensin malli kiinnostaa Suomessa

Siemensin malli herättää kiinnostusta Suomessakin. Tänään henkilöstön vähennystarpeesta ilmoittaneen Satama Interactiven työntekijät kiinnostuivat ajatuksesta heti. - Minusta se on vaihtoehto muiden joukossa, että tällaisessa tilanteessa jossa ollaan, ei yhtään vaihtoehtoa kannata suoraan sulkea pois, sanoo henkilöstön edustaja Seppo Roponen Satama Interactivesta.

Satama Interactive ilmoitti tänään aloittavansa yt-neuvottelut Helsingin, Tampereen ja Oulun yksiköissään. Mahdolliset lomautukset koskevat noin 40 työntekijää ja niiden kesto olisi kolme kuukautta.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöissä Siemensin malli ei herätä suurempaa innostusta. Syynä on se, että Suomen työaikalaki sallii jo nykyisellään alakohtaiset sopimukset. Esimerkiksi monissa tietotekniikkayrityksissä osa-aikaiset lomautukset ovat jo käytössä. Töitä tehdään tunteja laskematta silloin kun tilauksia on ja vähemmän silloin, kun on hiljaisempaa.

SAK:n vastaava lakimies Jorma Rusanen arvioi, että työttömyysturvan tasossa sen sijaan olisi Suomessa korjaamisen varaa. Nykyisin lomautetut saavat työttömyyskorvausta noin 60 prosenttia palkasta. Työntekijäjärjestöllä ei olisi mitään sitä vastaan, että taso nostettaisiin 80 prosenttiin työnantajien kustannuksella. Työnantajapuoli ei tälle ehdotukselle ole lämmennyt. Palvelutyönantajien lakimies Martti Virtanen arvelee, ettei yrityksiltä löydy ylimääräistä rahaa palkan maksamiseen lomautetuille. Molemmat osapuolet ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että erilaiset joustavat työaika- ja lomautusjärjestelyt ovat päivän sana.
(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.10.2001)

Siemensin malli herättää kiinnostusta Suomessakin. Tänään henkilöstön vähentämistarpeestaan ilmoittaneen Satama Interactiven työntekijät innostuivat ajatuksesta. Sen sijaan työmarkkinajärjestöjä malli ei erityisesti houkuttele.

(Seitsemän uutiset 15.10.2001)

Lue myös:

    Uusimmat