Mainos

Siellä ne odottavat kärsät tanassa – näin suojaudut

Aurinkoinen sääennuste takaa, että juhannuksena kelpaa köllötellä ulkona grillaamassa makkaraa ja ihoaan. Ellei olisi niitä pirun hyttysiä.

– Elukat ovat pussissa kärsät tanassa odottamassa lomalaisia ja turisteja, Oulun yliopiston hyönteistutkija Juhani Itämies kertoo.

Itämiehen mukaan hyttysiä surraa suvijuhlan aikaan poikkeuksellisen paljon kevään kosteiden ja lumisten sääolojen takia. Lätäköissä ja lammikoissa kypsyneet hyttyset hakeutuvat etenkin hikiselle iholle. Huitomisesta on vain haittaa, koska iho lämpiää lisää.

Itämies suosittelee karkotteiden käyttöä myös saunomisen jälkeen, jos haluaa jäädä ulos vilvoittelemaan. Hyttynen saattaa istahtaa voide-, hyytelö- tai nestekarkotetta käyttävän iholle, mutta lähtee saman tien pois.

Deodoranteista tai kölninvesistä ei juuri ole apua.

– Hillitön määrä kölninvettä saattaa peittää hien ja hengityksen hajun, mutta siitä kärsivät sitten muutkin allergiset, Itämies jatkaa.

Jos istuu illansuussa pelkässä verkkopaidassa ja shortseissa verannalla, voi taata hyttysten kiinnostuvan.

– Jos on vain ohutta kangasta yllä, on saalistusalue kämmeniä ja kasvoja suurempi. Keskipäivällä voi olla uikkareissakin, koska hyttyset eivät ole liikkeellä aktiivisesti.

Perinteisistä tai sähköisistä kärpäslätkistä on hyttysten kanssa hyötyä lähinnä sisätiloissa ennen nukkumaan menoa.

Tänä kesänä Itämies on itse luottanut "anna sen syödä" -konstiin.

– Se on toiminut hyvin, en saa lainkaan iho-oireita pistoista. Jos korvien väli tottuu siihen, että pistot kuuluvat kesään, homma toimii. Kaikkien hermot eivät vain siihen riitä, Itämies naurahtaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.