Sibneft peruu fuusionsa Jukosin kanssa

Jukosin ja Sibneftin fuusio ei toteutunut. Jo aiemmin sovitun fuusion peruuntumisen syistä liikkuu maailmalla ristiriitaista tietoa

Kahden suuren venäläisen öljy-yhtiön Jukosin ja Sibneftin fuusio keskeytettiin, kerrottiin perjantaina Moskovassa. Tiedot öljy-yhtiöiden välisistä tapahtumista olivat kuitenkin hyvin ristiriitaisia.

Uutistoimistot saivat puolen päivän aikoihin tiedon, jonka mukaan Jukos ja Sibneft olisivat yhdessä päättäneet lykätä fuusiota osakkeenomistajien pyynnöstä. Hetkistä myöhemmin Jukosin edustajat kertoivat kuitenkin, etteivät he ole olleet lykkäyksen takana.

Jukosin uusi johtaja Semjon Kukas kertoi lehtimiehille, että fuusioprosessi etenee suunnitelman mukaisesti. Sibneftin edustaja kielsi vielä myöhemmin, että lykkääminen olisi ollut heidän yksipuolinen päätöksensä.

Neljänneksi suurin maailmassa

Jukos ja Sibneft sopivat fuusiosta huhtikuussa, ja lokakuun alussa tehdyn yhteisen päätöksen mukaan fuusioon tarvittavien viimeisten asiakirjojen olisi pitänyt valmistua perjantaina. Fuusion toteutumisen esteenä ei pitänyt enää olla mitään. Kaupan oli hyväksynyt myös Venäjän hallitus.

Jukos on Venäjän suurin öljy-yhtiö ja Sibneft viidenneksi suurin. Fuusion jälkeen uudesta yhtiöstä Jukossibneft olisi tullut maailman neljänneksi suurin. Jukosin pääomistaja on Mihail Hodorkovski, joka tällä hetkellä istuu tutkintovankeudessa syytettynä petoksista ja muista väärinkäytöksistä. Sibneftin pääomistaja on Venäjän itäisimmän alueen Tshukotkan kuvernööri Roman Abramovitsh.

Öljyalan asiantuntijat arvelevat, että uusi yhtiö olisi saattanut kasvaa nopeasti vielä suuremmaksi. Sen pörssiarvoa pidettiin todellista alhaisempana, ja yhdistymisen jälkeen siitä olisivat olleet kiinnostuneet myös suuret amerikkalaiset öljy-yhtiöt.

Liian suuri ja mahtava

Fuusion peruuntumisen pääsyynä lienee se epävarmuus, jota Sibneftin osakkaat nyt tuntevat Jukosia kohtaan, kun yhtiötä ja sen johtajia vastaan on nostettu useita syytteitä.

Monet tarkkailijat arvelevat, että oikeustoimet Jukosin pääomistajaa Hodorkovskia vastaan aloitettiin nimenomaan sen vuoksi, että siitä olisi fuusion jälkeen tullut liian suuri ja mahtava.

Hodorkovski halusi myös avoimesti tukea presidentti Vladimir Putinin vastaista oppositiota joulukuun parlamenttivaaleissa. Hänellä kerrottiin olevan myös haluja ryhtyä presidenttiehdokkaaksi ensi kevään vaaleissa.

(MTV3 - STT - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat