Sibelius-viulukilpailu järjestetään seitsemän vuoden tauon jälkeen – voittajalta vaaditaan tulkintaa ja karismaa

Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu jälleen koolla Helsingissä, päätuomari hämmästelee kovaa tasoa 2:17
Katso uutisjuttu: Kansainvälinen Sibelius-viulukilpailu on jälleen koolla Helsingissä. Päätuomari hämmästelee kovaa tasoa.

Kansainvälinen Jean Sibelius -viulukilpailu kokoaa jälleen maailman nousevat viulistihuiput Helsinkiin.

Jean Sibelius -viulukilpailu järjestettiin viimeksi vuonna 2015. Normaalistikin kilpailu järjestetään vain joka viides vuosi, mutta korona lykkäsi vuonna 2020 kisaa kahdella vuodella.

Kasmir Uusitupa, 27-vuotias helsinkiläinen viulisti, oli mukana myös edellisessä kisassa 2015. Se otti koville. Hän jäi tuolloin alkueriin, nyt hän on 18 semifinalistin joukossa.

– Olin ensikisassani vain 20-vuotias. Se oli minulle rankka kokemus. Nuorena sitä kasaa itselleen paineita ja tunsin epävarmuutta siitä, mikä on paikkani tässä musiikin maailmassa.

– Nyt osaan ottaa rennommin, hymyilee Uusitupa.

Ei kannata tulla soittamaan "vain" oikein

Tuomariston puheenjohtaja Sakari Oramo kannustaa rohkeaan ilmaisuun. Klassinen musiikki ei enää ole pelkkää kuivaa soiton puhtautta.

– Tietysti klassinen musiikki on tarkasti nuottien mukaista, mutta ehkä ennen vanhaan ajateltiin vain sitä tarkkuutta ja huolellisuutta. Tänään jos tänne tulee soittamaan vain tarkasti ja oikein, se ei pitkälle riitä.

– Pitää olla myös tulkintaa, persoonallisuutta ja karismaa. Se on se selittämätön jokin… se, miten musiikkia ilmennät. Jokainen muusikko luo oman universuminsa, muistuttaa Oramo.

"Kovempi taso kuin kuvitella saatoin"

Maailmalla menestyvä ylikapellimestari ja viulisti Sakari Oramo on nyt ensi kertaa Sibelius-viulukilpailun päättäjä. Hän on hämmästynyt tasosta.

– Voin sanoa suoraan, että taso on korkeampi kuin olisin osannut kuvitella ja mitä olen koskaan ennen tässä kisassa kuullut, Oramo sanoo.

– Jollain tavalla täällä kuuluvat myös korona-ajan patoutumat. Soittajat ovat nuoria (kisan ikäraja on vuonna 1990 tai myöhemmin syntyneet). He ovat harjoitelleet koko elämänsä ja heille tällainen koronan ajanjakso on pitkä aika.

Oramon mukaan nuorille on hyvin tärkeää päästä ilmaisemaan itseään, esiintymään.

Venäläiset ulos – ei enää kommenttia

Kilpailuun hyväksyttiin lopulta 39 viulistia 14 eri maasta. Joukko oli alussa isompi, kunnes kaksi venäläistä viulistia suljettiin ulos.

Tämä herätti musiikkipiireissä kovaa pulinaa. Miksi yksittäisiä taiteilijoita, jotka eivät edusta mitään instituutiota, rangaistaan Vladimir Putinin järjettömyyksistä?

Sakari Oramo on vähäsanainen. Kommentista kuultaa se, että kilpailun organisaatio ei halua asiaa enää puida – se on loppuun kopautettu.

– Tuen tätä päätöstä, vaikka en ollut sitä itse tekemässä. Ymmärrän perusteet, eikä minulla ole tähän enää mitään uutta kommentoitavaa.

Kuusi finaaliin valittua soittajaa ilmoitetaan keskiviikkoiltana. 30 000 euron pääpalkinnon voittaja julistetaan Helsingin Musiikkitalolla sunnuntai-iltana.

Lue myös:

    Uusimmat