Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun voitto 25-vuotiaalle Jingjing Xu:lle

Kansainvälisen Mirjam Helin -laulukilpailun on voittanut 25-vuotias mezzosopraano Jingjing Xu Kiinasta. 

Jingjing Xu oli finaalin nuorin osallistuja. 

Maailman merkittävimpiin lukeutuvan laulukilpailun pääpalkinto on 50 000 euroa. Tulos ratkesi keskiviikkoiltana Helsingin Musiikkitalon finaalissa, jossa kuusi nuorta klassisen laulun finalistia eri puolilta maailmaa lauloivat Helsingin kaupunginorkesterin säestyksellä. 

Tuomariston puheenjohtaja Soile Isokoski luonnehti kilpailun tasoa erittäin korkeaksi. Kilpailuun ei tulla kehittymään, vaan täytyy olla valmis astumaan isoille areenoille.

Ensi kertaa vuonna 1984 järjestetty Mirjam Helin -laulukilpailu sai alkunsa oopperalaulaja, laulunopettaja Mirjam Helinin lahjoituksesta Suomen Kulttuurirahastolle, joka huolehtii kilpailun järjestämisestä ja rahoittamisesta.

Mies- ja naisäänet samaan kisaan

Tänä vuonna 40-vuotisjuhlaa viettävää kilpailua on uudistettu. Miehet ja naiset kilpailivat nyt ensi kertaa samassa sarjassa. Näin pääpalkintokin on kasvanut, aiemmin voittaja sai 30 000 euroa, nyt 50 000. Ja tästedes kilpailu järjestetään joka kolmas vuosi, aiemmin vain joka viides.

Tuomariston puheenjohtaja, oopperan kansainvälinen tähti Soile Isokoski kannattaa molempia uudistuksia.

– Sarjat eri sukupuolille eivät ole enää tätä päivää. Samoin tiivistäminen on hyvä asia, miettii Soile Isokoski.

– Nuori laulaja voi kokea, että ei ole vielä riittävän kypsä, mutta viiden vuoden kuluttua hän voi olla jo liian vanha tähän kilpailuun.

Taso ja kilpailu todella kovaa

Neljä tänä vuonna kilpailuun valittua suomalaislaulajaa jäivät alkulauluihin, mutta karsiutunut Johannes Pessi oli onnellinen jo siitä, että pääsi kilpailuun. Mukaan pyrki videonäytteillä 485 laulajaa ja lopulta heistä valikoitui 42.

– Nöyrästi olen ollut tässä joukossa mukana. Kun sain tiedon, että minut on valittu, niin olihan se, että wau! tuumi Johannes Pessi.

Oopperalaulajan uraa tavoitteleva Pessi sanoo, että kilpailu on tärkeä kaikille sinne mukaan päässeille, vaikka ei pääsisikään finaaliin. Kilpailu alan työmarkkinoilla on kovaa.

– Se on kovaa jo Suomessa ja kun mennään maailmalle, vielä kovempaa. Pääasia, että pääsee esittelemään taitojaan.

Tuomariston kriteerit ovat kilpailussa tiukkoja. Vielä kehitysvaiheessa olevat laulajat eivät menesty, vaan pitää olla valmis vaikka konsertoimaan heti.

Kyllä suomalaiset pärjäävät...

Viimeksi kilpailun voittanut suomalainen on Kirsi Tiihonen vuodelta 1994, ja suomalaismenestys olikin tuolloin huimaa – kaksoisvoitto naisten sarjassa, Lilli Paasikivi oli kakkonen. Muita suomalaispalkittuja ovat ensimmäisen kisan 1984 Tanja Kauppinen (kolmas sija) sekä edellisen 2019 kilpailun Jussi Juola (neljäs sija).

Vaikka nyt ei tullut siniristille menestystä, tuomarin puheenjohtaja Soile Isokoski ei ole suomalaisista huolissaan.

– Meillä riittää taitavia nuoria laulajia. Kyllä suomalaiset pärjäävät jatkossakin maailmalla.

Lue myös:

    Uusimmat