Shokkiluvut: Seksuaalinen ahdistelu järkyttävän yleistä rakennusalalla – "Minua on pidetty paikallaan ja tultu väkisin pussaamaan. Jäi valtavat traumat"

Kysely: kaksi kolmesta naisesta kokee seksuaalista ahdistelua rakennusalalla – nyt yksi heistä kertoo tarinansa 3:37
Kysely: kaksi kolmesta naisesta kokee seksuaalista ahdistelua rakennusalalla – nyt yksi heistä kertoo tarinansa

Nettikyselyn mukaan naisiin kohdistuva seksuaalinen ahdistelu on varsin yleistä rakennusalalla. Ahdistelulla voi olla kauaskantoiset vaikutukset sen kohteeksi joutuneen henkilön elämässä.

Rakennuslehden teettämään nettikyselyyn vastasi kaikkiaan 200 vastaajaa, joista hieman alle puolet oli naisia. Heistä noin kaksi kolmasosaa kokee joutuneensa ahdistelun kohteena työuransa aikana.

Ahdistelutavat vaihtelevat keskenään paljon: Siinä, missä toinen joutuu härskien vitsien ja kommentoinnin kohteeksi, toiseen kohdistuva ahdistelu on fyysistä.

– On väkisin koskemista ja on tultu ottamaan käsistä ja leuasta kiinni. Minua on pidetty paikallaan ja tultu väkisin pussaamaan. On pidetty niin tiukasti kiinni, etten ole päässyt otteesta irti millään. On puristettu pyllystä ja yritetty laittaa kättä vyötärölle… On puhuttu ja kysytty asiattomia paljon. Laidasta laitaan se on ollut monimuotoista vuosikausien ajan, eräs ahdistelua kokenut nainen kertaa.

Myös esimiehet ahdistelevat 

MTV Uutisille haastattelun antaneen naisen mukaan ahdistelua tapahtuu niin esimiesten kuin vertaistenkin toimesta. Haastateltava onkin kokenut 10 vuotta jatkuneen ahdistelun vakavana asiana – etenkin pääluottamusmiehen aseman väärinkäyttäminen tuntui erityisen vaikealta.

– Henkilöt, joille asiasta piti kertoa, oli itse niitä tekijöitä. Työmaalla ei ollut ketään, kenelle olisin voinut kertoa, koska se olisi vaarantanut omaa turvallisuuttani. Rakennusliiton edustajille olen myös kertonut, nainen kertaa.

Naisen kokemuksen mukaan ahdisteluun ei rakennustyömailla juurikaan puututa, vaan pikemminkin ahdistelun kohteeksi joutunut pyritään hiljentämään. Myös asian käsitteleminen itsensä kanssa voi ottaa aikaa, minkä vuoksi rikosilmoituksen tekeminen voi olla liian myöhäistä. Näin kävi myös haastattelun antaneelle naiselle.

– Poliisit sanoivat, että rikokset olivat vanhentuneet. Rikosilmoituksen tekemiseen on vain kaksi vuotta aikaa.

Ahdistelu jättää syvät arvet

Työpaikalla tapahtuva seksuaalinen ahdistelu voi pahimmillaan jättää syvät henkiset arvet, minkä vuoksi ahdistelun kohteena olleen henkilön on mahdollisesti turvauduttava ammattiapuun.

– Ahdistelu on vaikuttanut tosi merkittävästi. Jouduin uudelleenkouluttautumaan ja tekemään hirveän työn käsitelläkseni niitä asioita ja päästäkseni eteenpäin. Ne ovat jättäneet henkisellä puolella valtavat traumat ja jäljet, MTV Uutisten haastattelema nainen kuvailee.

Nainen toivookin, että ahdistelusta kertovia naisia tuettaisiin jatkossa enemmän heidän turvallisuutensa takaamiseksi.  

Lue myös:

    Uusimmat