Yli sata suomalaista näyttelijää kertoo tulleensa ahdistelluksi – kourintaa ja rivoja ehdotuksia kesken työn

Yli sata suomalaista näyttelijää kertoo tulleensa seksuaalisesti ahdistelluksi tai häirityksi työssään, selviää STT:n ja Näyttelijäliiton kyselystä.

Noin 150 vastaajasta yli 120 kertoo seksuaalisesta häirinnästä tai ahdistelusta. Heistä kuusitoista on miehiä. Häirintä tai ahdistelu on voinut olla fyysistä, sanallista tai molempia.

– Törkein tapaus oli ollessani vasta uraani aloitteleva näyttelijä. Odotin menoa näyttämölle verhoissa, joiden takana istui lapsiyleisö. Teatterijohtaja tuli sinne ja tarttui kiinni rintoihini. En voinut reagoida mitenkään, koska yleisö oli siinä verhon takana, kertoo yksi vastaajista.

Noin puolessa vastauksista häirintä on ollut fyysistä, jopa päälle käymistä. Vastaajia on muun muassa läpsitty, kourittu, yritetty suudella, kinuttu seksiä, painauduttu vasten, udeltu seksielämästä, kommentoitu ulkonäköä ja pyydetty riisuutumaan alasti, vaikka näyttelijälle ei ole selvinnyt, miten se liittyy kohtaukseen tai harjoitukseen.

Koskettelua "muka vahingossa"

Monissa vastauksissa kerrotaan ahdistelusta yksityiskohtaisesti, eikä epäselväksi jää, että moni tapauksista täyttäisi rikoksen tunnusmerkit.

– Koin tilanteen hyvin ahdistavaksi, sillä hän ei toistuvista pyynnöstäni huolimatta lopettanut toimintaansa, ja käytti voimaa yrittäessään suudella ja käydä minuun muuten käsiksi. Pääsin pois tilanteesta soittamalla ulkopuolisen henkilön hakemaan minut pois paikalta, kertoo noin 30-vuotias nainen ohjaajan käytöksestä.

Vastausten perusteella ahdistelija kuittaa sanallisen häirinnän usein vitsinä, kun taas fyysinen ahdistelu tapahtuu usein ikään kuin osana kohtausta tai harjoitusta.

– Yhdessä teatteriesityksessä miespuolinen näyttelijä työnsi jatkuvasti "muka vahingossa" sukupuolielimiään minua vasten, kun koreografiassa seisoimme yhdessä tynnyrin päällä, eräs kyselyyn vastanneista naisista kertoo.

Häirintä ei kuulu taiteeseen

Ahdistelijat ovat vastausten perusteella usein näyttelijäkollegoita, ohjaajia tai muita esimiesasemassa olevia henkilöitä.

– Vanhemmat näyttelijät puhuvat rivoja ja koskettelevat nuorempia miehiä tai naisia, kertoo noin 35-vuotias mies.

Suomen Näyttelijäliitto lähetti kyselyn kuluneella viikolla jäsenilleen STT:n pyynnöstä. Vastaajilta kysyttiin ikähaarukkaa ja sitä, ovatko he joutuneet seksuaalisen häirinnän tai ahdistelun kohteeksi. Lisäksi kysyttiin milloin häirintää oli tapahtunut, millaista se oli ja miten he olivat ahdistelutilanteessa toimineet.

Vastaukset eivät yllätä Näyttelijäliiton toiminnanjohtajaa Elina Kuusikkoa, mutta hän sanoo olevansa tulokseen pettynyt.

– Nimenomaan siitä, että se edelleenkin tuntuu olevan alalla noin yleistä. Olisi toivonut, ettei siellä olisi nuoria.

– Häirintä ei kuulu ammattiin, eikä ole hyväksyttävää siksi, että kyseessä ovat näyttelijät. Ei mikään taide oikeuta siihen, Kuusikko sanoo. 


Lue myös:

    Uusimmat