Mainos

Tytön ahdistelu leffasalissa kirvoitti kipeitä kokemuksia – puristelua, irstailua, joukkoahdistelua

MTV Uutiset kertoi maanantaina tapauksesta, jossa naiskatsojan väliinmeno pelasti nuoren tytön ahdistelulta elokuvateatterissa. Tapaus herätti myös lukijat kertomaan omia kokemuksiaan ahdistelusta.

Ahdistelua oltiin koettu monen tarinan mukaan työpaikalla.

– Baaritöissä ollessani ovat miesasiakkaat useamman kerran muun muassa lääppineet takamusta ja käyttäneet ronskia kieltä ehdotellessaan tai ”kehuessaan”. Ei missään nimessä hyväksyttävää, oli humalassa tai ei. Lääppijät sun muut ahdistelijat voidaan heittää hyvästä syystä baarista ulos. Itse pitäisi uskaltaa tehdä niin useammin, kertoi nimimerkki nuori nainen.

Jotkut lukijoista kertoivat myös, kuinka syytä ahdistusta on yritetty vierittää ahdistelun uhrin niskoille.

– Töissä hoitoalalla sitä tulee usein. Siitä tuntuu tulleen monissa paikoissa normi, että hoitsuja saa ahdistella, vaikka totuus on, että ei todellakaan. On mm. puristettu ja läimäytetty takamukselle ja hipelöity hiuksia. Ehdotteluja satelee vielä useammin. Jos siitä jossain puhuu niin vastaus on usein ”Itse olet tuolle alalle halunnut. Vaihda alaa. Se on yleinen rehottava ongelma hoitoalalla, kertoo nimimerkki nuori hoitsu.

–Töissä esimiehen taholta. Kysymyksessä oli julkisen sektorin työpaikka, missä asia haluttiin mitätöidä ja sälyttää syy uhrin päälle, jotta yrityksen (kaupungin)maine säilyisi, Blondi kirjoittaa.

Tapauksia on sattunut lukijakommenttien perusteella myös usein tilanteissa, jossa ahdistelun kohteet ovat olleet alaikäisiä.

– Koin seksuaalista ahdistelua nuorena tyttönä joka paikassa. Yleensä noin keski-iän korvilla olleet miehet katsoivat asiakseen heittää seksisävytteisiä ja ulkonäköäni koskevia kommentteja, ja joskus läpsittiin takapuolelle. Varmasti moni nuori tyttö kokee vastaavaa, nimimerkki PiinSiru arvelee.

– Olin kirkon nuorten tilaisuudessa rippikoulun jälkeen, kun 3 poikaa alkoi joukkoahdistella minua.  Edessäni istui seurakunnan lapsityöntekijä,  joka ei tehnyt mitään auttaakseen, vaan katsoi vain taakseen tyylillä: ”menkäähän nuoripari johonkin muualle”, Mimmu muistelee.

Lukijat kertovat, että ahdistelua on yritetty tehdä myös ulkonäöllisten syiden varjolla.

– Monet ihmiset osoittavat paljon kiinnostusta erityisen pitkiin hiuksiini. Valitettavasti hiusten varjolla harjoitetaan myös takapuolen ja tissien ronkkimista enemmän ja vähemmän hienovaraisesti. Huomautettaessa puolustaudutaan hiuksien ihastelulla. Ei vieraan ihmisen lettiinkään saa kajota ilman lupaa, Tähkäpää kommentoi.

Myös mieslukijat kertoivat kommenteissa kokemastaan ahdistelusta.

– Taidan olla yksi harvoista miehistä, jotka ovat kokeneet seksuaalista ahdistelua. Myyntijohtajamme oli nainen ja hänen oman miehensä jäätyä kiinni pettämisestä, hän alkoi vaatia minua kanssaan sänkyyn. Pahinta oli firman iltatilaisuuksissa. Loppujen lopuksi hän alkoi ”työpaikkakiusata” minua ja järjesteli sitten potkutkin. Onni onnettomuudessa - työnantajayritys maksoi laittomasta irtisanomisesta korvauksen, Arto H kertoo kokemuksestaan.

Pekka Ö muistelee kuinka ”kirkossa vieressäni istuva mies laittoi jatkuvasti kätensä reidelleni vastusteluistani huolimatta. Olin n. 10-vuotias poika.”

Miesten ahdistelukokemuksissa tuli esiin etenkin se, että heitä ahdistelleet olivat usein olleet humalassa.

– Naiset firman pikkujouluissa joka vuosi kuvittelevat minun olevan vapaata riistaa. Känniset naiset ovat todella rivoja, vaativat suudelmia ja ehdottelevat ja roikkuvat kimpussa, Tomas kirjoittaa.

Samanlainen kokemus oli nimimerkillä Ahdisteltu poika: ”Olin nuorempana miehenalkuna baarissa töissä ja naisten seksuaalinen häirintä oli erittäin rivoa ja suorasukaista. Oli sellaisia hiukan vanhempia naisia jotka tarttuivat ohi kulkiessani haarovälistä ja puhuivat suoraa asiaa ehdottelemalla kaikkea maan ja taivaan väliltä. Minulle väläyteltiin hameen alta sitä itseään. Välillä tuntui että naisilla oli jonkinlainen kilpailu siitä kuka saa raahattua kotiin.”

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.