Mainos

Shellille isot sakot varantojupakasta

Öljyjätti joutuu maksamaan noin 125 miljoonan euron sakot

Brittiläis-hollantilainen öljyjätti Royal Dutch/Shell joutuu maksamaan noin 150 miljoonan dollarin eli noin 125 miljoonan euron sakot yhtiön öljyvarantoja koskeneen skandaalin vuoksi.

Royal Dutch/Shell alensi viime alkuvuodesta roimasti arviota öljyvarantojensa määrästä, minkä seurauksena yhtiön pääjohtaja Phil Watts ja kaksi muuta huippujohtajaa saivat jo keväällä potkut. Yhtiö kertoi Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n määräämästä rangaistuksesta tänään samalla, kun julkisti alkuvuoden tulostietonsa.

SEC:n mukaan Shell on rikkonut muun muassa pörssiyhtiöiden raportointia ja kirjanpitoa koskevia määräyksiä. Shellin tammikuinen ilmoitus, jonka mukaan sen öljyvarat ovat peräti viidenneksen pienemmät kuin aiemmin oli kerrottu, järkytti pahasti sijoittajien luottamusta yhtiöön. Uskoa ei vahvistanut se, että yhtiö joutui kevään mittaan tekemään vielä pari pienempää tarkistusta varojen määrään. Shell menetti jupakan vuoksi myös arvostetun AAA-luottoluokituksensa.

Royal Dutch/Shellin alkuvuoden tulos oli selvästi vuoden takaista parempi, sillä muiden öljy-yhtiöiden tavoin yhtiö on hyötynyt raakaöljyn hinnan noususta. Nettotulos parani vuoden takaisesta 16 prosenttia ja nousi lähes 3,8 miljardiin dollariin. Lukema jäi kuitenkin markkinoiden odotusten alapäähän ja yhtiö osakekurssi liikahti hieman alaspäin.

(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.