Mainos

Sharonille ennustetaan vaikeita hallitusneuvotteluja

Israelin vaalien voittaja, oikeistolaisen Likudin johtaja Ariel Sharon haluaa työväenpuolueen mukaan yhtenäishallitukseen.

Ariel Sharon on aloittanut työt laajan yhtenäishallituksen kokoamiseksi. Yksi pääyhteistyökumppaneista, työväenpuolue, on kuitenkin haluton ja jäisi mieluummin oppositioon. Hallitusneuvotteluista odotetaan vaikeita, eikä Sharon ole vielä esittänyt selkeää hallitusohjelmaa.

Tappion kärsinyt työväenpuolueen johtaja Amram Mitzna tunnusti hävinneensä pian sen jälkeen, kun vaalihuoneistot olivat sulkeutuneet. Samalla hän torjui Sharonin kosiskelut hallitusyhteistyöstä. -Sharon toivoo, että työväenpuolue jälleen kerran toimisi viikunapuun lehtenä hänen epäonnistuneelle politiikalleen. Mutta me emme aio liittyä häneen, vaan korvata hänet, Mitzna uhosi. -Kansa valitsi Sharonin pääministeriksi, mutta samaan aikaan se valitsi meidät vaihtoehdoksi. Ei ole häpeä olla oppositiossa, ja minä lupaan teille, että meidän aikamme siellä jää lyhyeksi, Mitzna jatkoi.

likud-puolue saavutti vakuuttavan voiton Israelin parlamenttivaaleissa. Virallisten tulosten mukaan likud sai 120-paikkaiseen parlamenttiin 37 edustajaa, kun toiseksi suurin puolue, työväenpuolue, joutui tyytymään 19 edustajaan.

Sharon julisti voittoaan varhain aamulla ja kehotti puolueita liittymään laajaan hallituskokoonpanoon. Laajaa hallituspohjaa tarvitaan Sharonin mukaan terrorismin vastaisessa taistelussa ja mahdollisen Persianlahden sodan aikana.

Virallisten tulosten mukaan likud nousi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Se lisäsi paikkalukuaan 19:sta 37:ään. Työväenpuolue sen sijaan menetti historiansa huonoimmissa vaaleissa suurimman puolueen paikan ja tipahti toiseksi. Se menetti nykyisestä 25 paikasta 6 ja sai uuteen parlamenttiin 19 paikkaa.

Työväenpuolueen vanha liittolainen, vasemmiston meretz-puolue menetti myös kannatustaan. Se sai uuteen parlamenttiin kuusi edustajaa entisten kymmenen sijasta. Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi nousi maallistunut shinui-puolue, joka sai 15 paikkaa.

Israelin oikeisto sai yhteensä 51 edustajaa parlamenttiin, vasemmisto 34, keskusta 19 ja ääriuskonnolliset puolueet 16 edustajaa. Sharonin kampanja-avustajan mukaan pääministeri tarvitsee noin kolme viikkoa aikaa kootakseen uuden hallituksen oikeistosta, uskonnollisista puolueista ja keskustasta.

Äänestysvilkkaus eilisen vaaleissa jäi ennätyksellisen alhaiseksi noin 69 prosenttiin. Keskimääräinen äänestysvilkkaus aiemmissa Israelin vaaleissa on ollut noin 80 prosenttia.

Vasemmistolaisen meretz-puolueen johtaja Yossi Sarid ilmoitti tänään eroavansa puoluejohtajan tehtävästä tappioon päättyneiden parlamenttivaalien jälkeen, ilmoittivat puoluelähteet.

Meretzin paikkamäärä putosi kymmenestä kuuteen Israelin tiistaisissa parlamenttivaaleissa. Sarid ilmoitti jo ennen vaaleja eroavansa, jos puolueen paikkamäärä putoaa viiteen. Äskettäin työväenpuolueesta meretziin siirtynyt entinen ministeri Yossi Beilin sanoi, että vaalit ovat tyrmäysisku rauhanleirille. Kyyhkyjen johtoon kuuluvan Beilinin mukaan vasemmiston täytyy nyt "rakentaa itsensä uudelleen oppositiossa", jotta israelilaiset mieltäisivät sen "todelliseksi vaihtoehdoksi".

Palestiinalaiset varoittivat uusista väkivaltaisuuksista

Johtavat palestiinalaiset varoittivat tänään uusista väkivaltaisuuksista palestiinalaisalueilla sen jälkeen, kun Israelin pääministerin Ariel Sharonin likud-puolue oli voittanut Israelin parlamenttivaalit. -Asiat huonontuvat entisestään, rauhanneuvotteluita lykätään edelleen, tilanne alueilla pahenee ja Israelin armeijan väkivalta laajenee, sanoi palestiinalaisten pääneuvottelija Saed Erekat. Hän lisäsi kuitenkin, että palestiinalaiset kunnioittavat israelilaisten demokraattista valintaa, ja (palestiinalaisten presidentti) Jasser Arafat kutsuu Israelin hallituksen jatkamaan rauhanneuvotteluja.

Arafatin neuvonantajan Nabil Abu Rudeinan mukaan vaalien tulokset eivät yllättäneet palestiinalaisia. -Tärkeää on, kestääkö tämä hallitus, jatkuuko alueidemme miehitys ja jatkuvatko rauhanneuvottelut, hän sanoi. Myös äärijärjestöt Hamas ja Islamilainen jihad ennustivat väkivaltaisuuksien kiihtyvän. -Sharonin voitto merkitsee, että hän kiihdyttää väkivaltaa, rikoksiaan ja sotaansa palestiinalaisia vastaan, sanoi Hamasin edustaja Abdul Aziz Rantissi. Myös Jihad ennusti israelilaisten väkivallan kasvavan ja kehotti palestiinalaisia jatkamaan vastarintaansa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 29.01.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.