Mainos

Sharon voittamassa Israelin vaalit

Israelissa vaalihuoneistot ovat sulkeneet ovensa iltakymmeneltä. Oikeistolaisen Likud-puolueen Ariel Sharonin ennustetaan ovensuukyselyjen mukaan voittavan vaalit lähes 60 prosentin ääniosuuudella. Ehud Barakin äänisaaliiksi jäisi näin 40 prosenttia.

Oikeistolaisen Likud-puolueen ehdokas Ariel Sharon näytti jyräävän kohti voittoa. Äänestysprosentin arvioitiin jäävän ennätysmäisen alhaiseksi, mikä sekin oli omiaan suosimaan Sharonia. Pääministeri Ehud Barak, työväenpuolueen ehdokas, yritti vielä vaalipäivänä kannustaa äänestäjiä uskomaan hänen voittoonsa.

Israelin arabit, joita on 12 prosenttia 4,1 miljoonasta äänestäjästä, jättivät laajoin joukoin äänestämättä. Edellisissä pääministerinvaaleissa 95 prosenttia arabeista kannatti Barakia. Vaalipäivänä Jerusalem Post -lehdessä julkistetussa mielipidekyselyssä ennakoitiin Sharonille peräti 27 prosenttiyksikön voittoa vaaleissa. Työväenpuolueen omat tuoreet kyselytkin povasivat Sharonille voittoa 14 prosenttiyksikön etumatkalla. Sharon, 72, ja Barak, 58, olivat pääministerinvaalien ainoat ehdokkaat. Israelissa pidettiin tällä kertaa poikkeuksellisesti vain pääministerinvaalit. Yleensä samanaikaisesti on pidetty myös parlamenttivaalit. Erillisten pääministerinvaalien järjestäminen oli Barakin poliittista uhkapeliä, jonka avulla hän halusi jättää vahvimpana pidetyn kilpailijansa Benjamin Netanyahun vaalien ulkopuolelle.

Sharon: Jerusalem ikuisesti IsraelinVaalien ennakkosuosikki Ariel Sharon sanoi käydessään aamulla äänestämässä pitävänsä Jerusalemin ikuisesti Israelin hallinnassa. -Ihmisten on tultava äänestämään. Kyseessä on äänestys, joka ratkaisee valtion tulevaisuuden ja Jerusalemin yhtenäisyyden. Niiden, jotka haluavat, että Jerusalem säilyy olennaisena osana juutalaisten kohtaloa, täytyy äänestää minua, sanoi Sharon. -Toivon säilyttäväni Jerusalemin juutalaiskansan ikuisena pääkaupunkina, Sharon jatkoi. Sharonin mukaan Israel tarvitsee rauhaa ja turvallisuutta. Hän torjui Maariv-lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan kansakunnan jaon sotakiihkoilijoihin ja rauhankyyhkyihin. Hänen mukaansa kaikki haluavat lopettaa jo 120 vuotta kestäneen ja maata repivän verenvuodatuksen. -Rauha ilman turvallisuutta ei ole rauha, vaan illuusio, joka johtaa veren ja väkivallan kierteen jatkumiseen, Sharon sanoi. Palestiinalaiset, ja useat israelilaiset, ovat syyttäneet Sharonia neljä kuukautta jatkuneiden väkivaltaisuuksien alkuunpanijaksi. Yhteenotot palestiinalaisten ja israelilaisten välillä alkoivat Sharonin vierailtua Jerusalemin vanhassa osassa, jossa on sekä juutalaisten että arabien pyhiä paikkoja.

Barak uskoi vielä voittoonsaMyös Barak kävi äänestämässä jo aamupäivällä. Hän kehotti israelilaisia hylkäämään "äärimmäisyyden" ja valitsemaan rauhan. Hän sanoi myös uskovansa, että äänestäjät vaihtavat leiriä vielä viime hetkellä ja valitsevat hänet uudelle kaudelle. -Viime vuorokauden aikana minuun pettyneet ihmiset ovat alkaneet nähdä mitä vaihtoehdot todella ovat ja kannattajani palaavat takaisin, Barak vakuutti toimittajille. Vaalien heikkoa äänestysprosentti johtuu myös Israelin vasemmiston aikomuksista jättää äänestämättä. Vasemmisto on pettynyt Barakin epäonnistumiseen rauhanturvaamisessa.

Palestiinalaisryhmät olivat puolestaan julistaneet tiistaisen vaalipäivän "vihan päiväksi". Yli 40 palestiinalaista loukkaantui yhteenotoissa israelilaisten sotilaiden kanssa Jordanjoen länsirannalla. Suurimmat yhteenotot käytiin lähellä Ramallahia ja Hebronissa. Israelin armeija oli sulkenut Länsirannan ja Gazan palestiinalaisalueet vaalien ajaksi levottomuuksien estämiseksi. Lisäksi 15 000 poliisia oli sijoitettu ympäri maata vastaamaan järjestyksestä.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.