Mainos

Sharon ja Abbas tapaavat tänään

Israelin ja palestiinalaisten pääministerit tapaavat tänään.

Israelin pääministerin Ariel Sharonin ja palestiinalaisten pääministerin Mahmoud Abbasin tapaamispaikka on Jerusalem. Tapaamisessa keskustellaan Lähi-idän rauhansuunnitelman, ns. tiekartan, toteuttamisesta.

Eilen Israel aloitti vetäytymisen Gazasta. Palestiinalaisviranomaiset puolestaan lupasivat huolehtia siitä, että Gazan alueelta ei tehdä terrori-iskuja Israelia vastaan. Israelin on tarkoitus vetäytyä huomenna Betlehemistä.

Abbas arvioi ennen neuvotteluja Sharonin kanssa, että Israelin joukot vetäytyisivät Länsirannan uudelleen miehitetyiltä palestiinalaisalueilta elokuun puoliväliin mennessä. Hän odottaa, että elokuuhun mennessä on palattu tilanteeseen, joka vallitsi syyskuussa 2000 ennen palestiinalaisten kansannousun alkua.

Tulitauko horjuu, yksi kuoli Länsirannalla

Israelin armeija ampui tänään palestiinalaismiehen tiesululla lähellä Tulkaremin kaupunkia Länsirannalla. Armeijalähteiden mukaan uhri oli ampunut sotilaita kohti sunnuntaina julistetusta tulitauosta huolimatta. Kyseessä oli jo toinen kuolonuhri ääriryhmien julistaman tuoreen tulitauon aikana.

Eilen bulgarialainen tietyöläinen ammuttiin lähellä Jeniniä. Al Aksan marttyyrien prikaati ilmoittautui iskun tekijäksi, mutta kertoi sen jälkeen aikovansa kunnioittaa tulitaukoa.

USA:lla ja Israelilla epäsopua Länsirannan turva-aidasta

Israelin Länsirannan ympäri rakentama turva-aita synnytti epäsopua Yhdysvaltain ja Israelin välisissä keskusteluissa, israelilaislehti kirjoittaa.

Yediot Aharonot -lehden mukaan Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice kritisoi Israelia kovin sanoin aidasta, jota rakennetaan parhaillaan palestiinalaisalueiden ympäri. Ricen mukaan aita ennakoi tulevan palestiinalaisvaltion rajoja, eikä niitä sovi määrittää ilman yhteisiä neuvotteluja.

- Rakentamanne aidan reitti huolestuttaa meitä syvästi, Rice sanoi lehden mukaan Israelin pääministerille Ariel Sharonille.

- Ehdotan, että harkitsette reittiä uudelleen.

Sharon ei suostu harkitsemaan muutoksia rakennustöihin edes siinä tapauksessa, että kiista vahingoittaisi Israelin ja sen tärkeimmän tukijan Yhdysvaltojen välejä.

- Jos meidän on valittava Yhdysvaltain suututtamisen ja terrorihyökkäysten välillä, valintamme on selvä, Sharon vastasi Ricelle.

Länsirantaa kiertävä 700 kilometriä pitkä aita ei noudata kaikkialla vuoden 1967 rauhansopimuksen rajoja. Kritisoijien mukaan se leikkaa palestiinalaisalueita lähes kymmenen prosenttia entistä pienemmiksi ja siirtää valtaosan Länsirannan juutalaissiirtokunnista osaksi Israelia.

Syyria: Israel ei pyri tosissaan lopettamaan konfliktia

Israel ei pyri tosissaan lopettamaan Lähi-idän väkivaltaisuuksia, ja vetäytyminen Gazan alueelta on vain "taktinen juoni", Syyrian hallituksen äänenkannattaja Tishrin kirjoitti tänään.

Lehti arvosteli sitä, että samaan aikaan kun Israel tekee sopimuksia vetäytymisestä palestiinalaisalueilta, se jatkaa "etsintöjä, pidätyksiä ja palestiinalaisten kotien tuhoamista".

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.