Mainos

Seurakuntavaaleihin saatiin draamaa - uudistusmieliset menestyivät

Kirkon piirissä on riemuittu seurakuntavaaleissa kasvaneesta äänestysinnosta. Seurakuntavaalien äänestäjien määrä nousi valtakunnallisesti 17 prosenttiin, kun se neljä vuotta sitten oli 14,5.

Tutkija Harri Palmu Kirkon tutkimuskeskuksesta arvioi, että kasvaneeseen äänestysintoon vaikuttivat monet seikat. Palmun mukaan varsinkin kiivaana käyty homokeskustelu toi kirkkovaaleihin draamaa.

- Mutta homokeskustelun lisäksi nyt käydyllä kampanjoinnilla oli varmasti merkityksensä. Ja myös se vaikutti, että vaalikone oli käytössä ja 16 - 17 -vuotiailla oli äänioikeus ensimmäistä kertaa.

Kasvanut äänestysinnokkuus näyttää hyödyttäneen etenkin kirkon uudistusmielisiä jäseniä.

Esimerkiksi kirkon uudistumiseen tähtäävä Tulkaa kaikki -liike kertoo kaksinkertaistaneensa edustajamääränsä edellisiin vaaleihin verrattuna.

Uudistusmieliset juhlivat varsinkin Helsingissä, jossa seurakuntavaalien äänestysprosentti nousi lähes seitsemällä prosenttiyksiköllä viime vaaleista. Uudistusta kaipaavien voitonmarssi Helsingissä näkyy muun muassa siinä, että valtuuston 91 jäsenestä yli 60 olisi valmis sallimaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisen kirkossa tai ainakin rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisen.

Palmu pitää nyt käytyjä seurakuntavaaleja monella muullakin tapaa käänteentekevinä. Hän uskookin, että tulevaisuudessa seurakuntavaalit alkavat muistuttaa yhä enemmän kunta- tai eduskuntavaaleja.

- Ja juuri näin pitäisikin olla, jotta seurakuntalaisten ääni ja kirjo tulisi mahdollisimman hyvin edustetuksi.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.