USA:n ja Venäjän ulkoministerit tapasivat kireissä tunnelmissa – Blinken pyysi Lavrovilta takeita siitä, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan

Ulkomaantoimittaja analysoi Lavrovin ja Blinkenin tapaamista – tämä keskustelusta jäi käteen 6:57
Ulkomaantoimittaja analysoi Lavrovin ja Blinkenin tapaamista – tämä keskustelusta jäi käteen.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ovat tavanneet tänään Genevessä Sveitsissä. Tunnelma maiden välillä oli ennen tapaamista jopa poikkeuksellisen kireä, eikä siltä odotettu juurikaan tuloksia.

Sergei Lavrov kertoi tapaamisen jälkeen Yhdysvaltain luvanneen toimittaa kirjalliset vastaukset Venäjän turvallisuusvaatimuksiin ensi viikolla.

Lavrov sanoi myös, ettei Venäjä ole missään vaiheessa uhannut ukrainalaisia. Hän kuvaili keskustelua Blinkenin kanssa suoraksi, ja toivoi sen laannuttavan tunteita.

Venäjä esitti joulukuussa lännelle listan vaatimuksia, joihin kuului muun muassa Naton sitoumus olla laajentumatta itään. 

Blinken pyysi takeita siitä, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan

Suurta huomiota kerännyt tapaaminen käytiin erittäin jännitteisessä tilanteessa. Venäjä on viime kuukausina kerännyt noin 100  000 sotilasta ja raskasta aseistusta Ukrainan rajojen tuntumaan ja esittänyt samalla lännelle tiukkoja vaatimuksia Euroopan turvallisuuteen liittyen.

Länsi puolestaan on varoittanut mahdollisen hyökkäyksen vakavista seurauksista.

Anthony Blinken kertoi pyytäneensä Lavrovia todistamaan, ettei Venäjä aio hyökätä Ukrainaan. Hän toisti Yhdysvaltain kannan, että Venäjän tulisi osoittaa vilpittömät aikeensa vetämällä joukkojaan Ukrainan rajoilta.

Blinken on kiertänyt Eurooppaa

Yhdysvallat ja Venäjä ovat käyneet tässä kuussa turvallisuusneuvotteluja Sveitsissä. Tämänpäiväinen lkoministeritapaaminen oli tiedossa olevista tapaamisista korkeatasoisin. Yhteisymmärryksen löytämisestä oltiin toistaiseksi kaukana. 

Blinken on viime päivinä kiertänyt ympäri Eurooppaa hakemassa Yhdysvaltojen liittolaisilta sitoutumista pakotteisiin Venäjää vastaan, jos se päättää hyökätä Ukrainaan. Tarkoituksenaan hänellä on esittää Lavroville lännen kanta mahdollisimman yhtenäisenä.

Länsimaiden tiedustelutietojen sekä julkaistujen satelliittikuvien mukaan Venäjä on lisännyt joukkojensa ja sotilaskalustonsa määrää Ukrainan rajan läheisyydessä. Venäjä miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja se tukee Itä-Ukrainaa hallussaan pitäviä Venäjä-mielisiä separatisteja.

Venäjä kiistää, että se aikoisi hyökätä Ukrainaan. Se on kuitenkin sanonut voivansa ryhtyä "tiettyihin sotilaallisiin toimiin", jos sen vaatimuslistaan ei suostuta. Joulukuussa Venäjä esitti länsimaille, erityisesti Yhdysvalloille ja Natolle, vaatimuslistan, jossa se muun muassa vaatii, ettei Nato ota enää uusia jäseniä.

Nato on yksiselitteisesti tyrmännyt suurimman osan vaatimuksista mahdottomina.

– Meidän mielestämme Yhdysvallat ei ole toiminut mitenkään Euroopassa kasvaneiden jännitteiden liennyttämiseksi. He enemmänkin horjuttavat tilannetta, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi eilen.

Blinken vieraili keskiviikkona Kiovassa tapaamassa Ukrainan johtoa ja eilen Berliinissä, jossa hän sanoi, että Venäjän presidentti Vladimir Putinilla on valmius määrätä hyökkäyksen käynnistämisestä vaikka heti. Blinkenin mukaan Venäjä levittää jatkuvasti disinformaatiota horjuttaakseen Ukrainan vakautta.

– Pystyn esittämään Venäjälle Yhdysvaltojen ja eurooppalaisten liittolaistemme yhtenäisen näkemyksen, joka pyrkii konfliktitilanteen rauhoittamiseen, Blinken sanoi eilen.

Ukrainan presidentti huolestui

Yhtenäinen rintama sai eilen vähintään naarmun, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin lausunnot aiheuttivat liittolaisissa hämmennystä. Kysyttäessä kuinka yhtenäisiä länsimaat ovat Venäjän vastaisista toimista, presidentti Biden vastasi toimittajalle, että "pienempi tunkeutuminen" Ukrainaan voisi johtaa kiistelyyn siitä, mitä tehdä.

Lausunto aiheutti epäilyjä siitä, onko Yhdysvallat valmis hyväksymään Venäjältä joitakin sotatoimia täyden eskalaation välttämiseksi.

– Haluan muistuttaa suurvaltoja siitä, että ei ole olemassa vain pieniä tunkeutumisia tai pieniä kansakuntia, kuten ei ole pieniä sodan uhreja tai pientä omaisten suruakaan, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tviittasi.

Myöhemmin niin Valkoinen talo kuin Biden itse joutuivat tarkentamaan lausuntoa.

– Presidentti Biden on välittänyt selkeän viestin Venäjän presidentille: jos mitkä tahansa venäläiset joukot liikkuvat Ukrainan rajan yli, pidämme sitä invaasiona, johon reagoidaan nopeasti, vakavasti ja yhtenäisesti Yhdysvaltain ja sen liittolaisten taholta, Valkoinen talo sanoi tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat