Mainos

Serbiassa äänestetty vilkkaasti

Serbialaiset ovat käyneet vilkkaasti äänestysuurnilla presidentinvaaleissa. Korkea äänestysprosentti saattaa hyödyttää istuvaa presidenttiä Boris Tadicia.

Serbialaiset äänestivät ahkerasti presidentinvaaleissa, joissa ratkaistaan paitsi maan presidentin nimi myös ulkopolitiikan suunta.

Istuvan presidentin Boris Tadicin haastajana vaaleissa on kansallismielinen Tomislav Nikolic. Iltapäivään mennessä lähes 34 prosenttia äänioikeutetuista oli käynyt uurnilla, mikä oli hitusen enemmän kuin samaan aikaan vaalien ensimmäisellä kierroksella. Tuolloin Nikolic sai 40 prosenttia äänistä ja Tadic runsaat 35 prosenttia.

Kaksikon ero on kuitenkin tämän jälkeen kutistunut, ja tuoreimmissa mielipidemittauksissa ennen vaaleja se oli enää prosenttiyksikön luokkaa.

- Äänestin Tadicia. En siksi, että hän olisi paras ehdokas, vaan siksi, etten halua lastenlasteni menettävän taas viittä vuotta, summasi Belgradissa äänestänyt eläkeläinen Radmila Milovanovic.

Tadic ajaa EU-jäsenyyttä, Nikolic kallellaan Venäjään

Tadic on kampanjassaan korostanut, että Serbian on jatkettava lähentymistään EU:hun, vaikka valtaosa jäsenmaista tukee Kosovon itsenäistymistä. Tadic on syyttänyt Nikolicia Serbian syöksemisestä takaisin maailmanpolitiikan heittiöksi, asemaan joka sillä oli Milosevicin aikoina.

- Tämä on kansanäänestys. Olen varma, että valitsemme tien, joka johtaa EU:hun. Olen varma, että tämä kansakunta haluaa jotain parempaa kuin paluuta takaisin eristykseen, Tadic vakuutti.

Nikolic puolestaan korosti totuttuun tapaan Venäjän-suhteita.

- Ilman minua Serbialla ei ole tulevaisuutta. Se on häviävä maa. Meidän on pidettävä yllä suhteita sekä Venäjään että EU:hun. Mutta Venäjä tukee meitä enemmän, joten tällä hetkellä se on parempi kumppani, Nikolic perusteli.

Jos Nikolic voittaa vaalit, Kosovon odotetaan julistautuvan itsenäiseksi lähes välittömästi. Jos taas Tadic voittaa, edessä lienee muutaman viikon odotus EU:n toiveiden mukaan.

Vaalihuoneistojen oli määrä sulkeutua kello 21 Suomen aikaa. Alustavia tuloksia odotettiin noin tunnin päästä tästä. Jos vaali kuitenkin menee hyvin tiukaksi, saattaa voittajan selviämiseen mennä aikaa jopa aamun tunneille saakka.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.