Serbian EU-tie voi vauhdittua Kosovo-ratkaisun myötä

EU:n ja Serbian yhteistyöneuvottelut ovat toistaiseksi katkaistu. Neuvottelut olisi saatava päätökseen ennen kuin Serbialle voidaan tarjota EU:n jäsenehdokkuutta.

Serbian tie kohti Euroopan unionia voi vauhdittua, jos Serbia taipuu hyväksymään Kosovolle kaavaillun rajatun itsenäisyyden.

Virallisesti EU-jäsenyyden ja Kosovon välillä ei ole mitään yhteyttä. EU:n diplomaattipiireissä on kuitenkin jo toista vuotta ollut esillä ajatus, että EU voisi tarjota Serbialle jonkinlaisia houkuttimia, mikäli maa on Kosovo-kysymyksessä yhteistyöhaluinen.

Selvin vaihtoehto on ollut EU-jäsenyysehdokkuuden myöntäminen. Serbian sitominen tiiviisti EU:n kylkeen on myös unionin omien etujen mukaista, sillä EU ei halua Serbian liukuvan kohti kansallismielistä eristystä.

Käytännön ongelmana kuitenkin on, että EU:n ja Serbian yhteistyöneuvottelut on toistaiseksi katkaistu. Syynä on se, ettei Serbia ole toimittanut sotarikoksista syytettyä Ratko Mladicia Haagin sotarikostuomioistuimeen.

Yhteistyöneuvottelut olisi saatava päätökseen ennen kuin Serbialle voidaan muodollisesti tarjota EU:n jäsenehdokkuutta.

Laajentumiskomissaari Olli Rehn on tosin painottanut, että yhteistyöneuvottelut voidaan saattaa loppuun pikavauhtia, kunhan Serbia toimii yhteistyössä Haagin tuomioistuimen kanssa. Tämän on tulkittu kädenojennukseksi Serbialle.

Merkittävää on myös, että viime aikoina EU-komissio ei enää ole puhunut yhtä hanakasti Mladicin pidätyksestä vaan yleisemmin yhteistyöstä Haagin tuomioistuimen kanssa.

Del Ponte avainasemassa

Avainasemassa EU:n kannalta on nyt Haagin pääsyyttäjä Carla Del Ponte, jonka tehtävänä on arvioida Serbian yhteistyötä tuomioistuimen kanssa.

Del Ponten näkemys Serbiasta onkin lähipäivänä kovaa valuuttaa, ja hänen ympärillään käy kova diplomaattinen kuhina.

Esimerkiksi YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon tapaa Del Ponten ensi torstaina Haagissa, vain päivää ennen kuin Martti Ahtisaari esittelee Kosovo-suunnitelmansa Serbialle ja Kosovolle. Rehn tapaa puolestaan Del Ponten Brysselissä ensi keskiviikkona.

Del Ponte oli EU-päätöksenteossa avainasemassa jo toissa vuonna, kun Kroatian jäsenyysneuvottelut aloitettiin. Tuolloin maa oli samankaltaisessa tilanteessa kuin Serbia, koska se ei ollut vielä pidättänyt sotarikosepäiltyä Ante Gotovinaa.

Del Ponte arvioi kuitenkin maan yhteistyön Haagin kanssa yllättäen riittäväksi samana päivänä kun Turkin EU-neuvottelut aloitettiin. Näin Kroatian neuvottelut päästiin avaamaan yhtä aikaa.

Monet pitivät Del Ponten päätöstä poliittisena, koska Itävalta ei halunnut avata Turkin neuvotteluja ilman Kroatiaa. Del Ponte ja EU kuitenkin kiistivät epäilyt.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat