Selvitys: Yli 2000 yritystä osallistui YK:n lahjontaskandaaliin

Tuoreen selvityksen mukaan Saddam Husseinin hallitus sai noin 1,5 miljardin euron tulot skandaalinkäryisen Ruokaa öljystä -ohjelman kautta. Eniten lahjuksia maksoivat venäläis- ja ranskalaisyritykset.

Yli 2000 yritystä on maksanut lahjuksia Saddam Husseinin hallinnolle YK:n Ruokaa öljystä -ohjelmaan liittyen, sanotaan juuri valmistuneessa selvityksessä. Selvityksen teki YK:n asettama riippumaton tutkimuskomitea Yhdysvaltain keskuspankin ex -johtajan Paul Volckerin johdolla.

Raportin mukaan Saddam ansaitsi noin 1,8 miljardia dollaria (1,48 miljardia euroa) lahjuksina ja ylihintoina. Lahjuksia maksaneita yrityksiä on ainakin 60 maasta, mutta eniten lahjuksia olivat maksaneet venäläisyritykset ja toiseksi eniten ranskalaiset, raportissa todetaan.

Skandaalissa mukana olevat yritykset ovat kansainvälisesti tunnettuja ja arvostettuja. Yksi raportista esiin nousseista yrityksistä on ranskalainen liikepankki BNP Paribas.

Ruokaa öljystä -ohjelma luotiin 1996 ja lopetettiin 2003. Sen tarkoituksena oli sallia taloussaarrossa olevan Saddamin Irakin viedä maasta rajattu määrä öljyä ja saada vastineeksi ruokaa ja lääkkeitä YK:n valvonnassa.

- Vuoteen 2000 mennessä Saddam Husseinin hallinnon vaatimat lahjukset ja ylihinnat johtivat laittomiin maksuihin. Tämä muutti ohjelman luonteen peruuttamattomasti, raportissa sanotaan.

- Tässä vaiheessa ohjelman portinvalvojat, YK:n sihteeristö, turvallisuusneuvosto ja YK:n urakoitsijat, epäonnistuivat raskaasti velvollisuuksissaan valvoa ohjelman lahjomattomuutta, Volcker sanoo.

Raportista ilmenee myös, kuinka "Irakille ystävällisiä maita" suosittiin sopimuskaupoissa. Yhdessä vaiheessa Bagdad kieltäytyi tekemästä suoria öljysopimuksia amerikkalaisten, brittiläisten ja japanilaisten yritysten kanssa, koska maat olivat talouspakotteiden poistamista vastaan.

Sen sijaan Ranska, Venäjä ja Kiina olivat myöntyväisempiä pakotteiden poistamiseksi turvallisuusneuvostossa, ja näiden maiden yritykset saivat enemmän sopimuksia.

Tutkimuskomiteaa johtanut Paul Volcker kuitenkin kieltäytyi suoraan syyttämästä raportissa mainittuja yrityksiä lahjonnasta.

- Yritysten nimeäminen raportissa ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että yritys -- olisi maksanut laittomia (maksuja) tai että se olisi tiennyt laittomista maksuista, Volcker sanoi raportin julkistamistilaisuudessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat